2min

Historisch gezien heeft Intel er een handje van om een nieuw jaar in te luiden door de aandacht compleet te vestigen op een nieuwe generatie processors. Daar lijkt dit jaar verandering in te komen, omdat er in het eerste kwartaal geen nieuwe processorreeks op de planning staat. Wel is er de komst van een nieuwe variant op de Ivy Bridge-chip op handen.

Het lijkt er op dat de Ivy Bridge-architectuur van Intel toch nog een laatste zetje krijgt. De nieuwe Y Level Ivy Bridge-chips zouden minder energie verbruiken dan de U-chips, welke nu in de gemiddelde laptop worden gemonteerd. De Y level-chips verbruiken maar 13 Watt, of in sommige gevallen zelfs maar een kleine 7 Watt. Dit is een stuk lager dan de huidige chips van vandaag de dag, welke zo’n 17 Watt verbruiken. De chips komen met een kloksnelheid van tussen de 1.1 en 1.5 GHz.

De reden achter deze laatste zet om Intel Ivy Bridge nieuw leven in te blazen is niet officieel door Intel bevestigd, maar aangenomen wordt dat het hier gaat om processoren voor gebruik in Windows 8-tablets, die meer kracht vereisen dan dat de huidige Atom-processor kan leveren. Deze extra power moet natuurlijk geleverd worden zonder veel in te hoeven leveren op de batterijduur van de tablets. Geruchten gaan dat deze processors in het begin van 2013 beschikbaar zullen komen, het lijkt daarom aannemelijk dat Intel meer bekend maakt tijdens de CES-beurs die begin januari plaatsvindt.