3min

HTC heeft vandaag op de valreep nog even twee nieuwe smartphones gepresenteerd. Beide toestellen draaien niet op Android, maar op de nieuwste versie van Windows Phone, namelijk Windows Phone 8. De naamgeving van de toestellen komt wel bekend voor, HTC presenteert namelijk de HTC 8X en de HTC 8S. De ‘8’ laat duidelijk zien dat het om een Windows Phone 8-toestel gaat.

Eerder vandaag lekten er opnieuw foto’s uit van de nieuwe toestellen van HTC, maar zojuist hebben we ze dan ook eindelijk per e-mail ontvangen van HTC zelf. Net zoals bij de Android-toestellen is de X-versie het high-end-toestel en de S-versie is het midrange model. Het wachten is nu op de 8V, voor de low-end markt.

Als we kijken naar het uiterlijk van de toestellen, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat HTC net als Nokia voor spetterende kleuren heeft gekozen en niet voor het traditionele zwart of wit. Het aanbieden van opvallende coatings is iets wat we vooral zien bij Nokia, maar dit lijkt nu ook door HTC te zijn geadopteerd voor de Windows Phone-toestellen. Ook heeft HTC gekozen voor een unibody ontwerp waarbij de behuizing uit één stuk is gemaakt.

HTC 8X

Als we specifieker naar de toestellen in kwestie gaan kijken en beginnen met het high-end model, de HTC 8X, dan zien we een 4,3 inch-scherm, met een resolutie van 1280 x 720 pixels, iets minder dus dan Nokia’s high-end model, de Lumia 920. Deze heeft een resolutie van 1280 x 768 pixels. Aan de binnenkant van het toestel vinden we de bekende Qualcomm Snapdragon S4-processor, een dualcore-model met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Dit wordt gecomplementeerd door 1 GB aan RAM-geheugen en 16 GB aan opslagcapaciteit.


Als we kijken naar de overige specificaties, zien we dat het toestel beschikt over een 8 megapixel camera, waarmee ook video’s kunnen worden opgenomen in 1080p. Verder beschikt deze camera over een f/2.0-diafragma en een 28 millimeter lens, die wordt ondersteund door een speciale imaging chip. Kort samengevat zou dit toestel dus zeer goede foto’s moeten kunnen nemen, iets wat we uiteraard aan een test zullen onderwerpen, zodra het toestel beschikbaar komt. HTC heeft ook gekozen voor een camera aan de voorzijde, deze heeft een resolutie van maar liefst 2,1 megapixel en beschikt over een groothoek lens, zodat er wijder kan worden opgenomen en er tijdens het videobellen meerdere personen in beeld kunnen komen.

Tot slot is er ook ondersteuning voor Near Field Communication (NFC) en Beats Audio.

De HTC 8X zal in Nederland beschikbaar komen in november en in de kleuren California Blue en Graphite Black. Het toestel bestaat echter ook in het geel en rood, mogelijk zijn deze straks ook verkrijgbaar via de bekendere webshops. De adviesprijs voor dit toestel wordt 549 euro.

HTC 8S

Uiteraard is er ook nog de HTC 8S, het midrange model. Dit toestel beschikt over een 4 inch scherm, net zo groot als de nieuwe iPhone 5 en heeft een schermresolutie van 800 x 480 pixels. Ook hier vinden we de Qualcomm Snapdragon S4 terug, maar HTC heeft de dualcore processor hier lager geklokt, namelijk op 1 GHz. Ook beschikt het toestel over slechts 512 MB aan RAM-geheugen en 4 GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is bij deze telefoon wel uit te breiden via een micro-SD kaartje.


Als we kijken naar de camera dan zien we dat HTC heeft gekozen voor een 5 megapixel camera, wederom met een iets minder goede lens en een opnamekwaliteit van maximaal 720p. Er is dus een duidelijk verschil met de grotere broer. Ook heeft het toestel geen ondersteuning voor NFC, maar wel voor Beats Audio. Dit toestel zal vanaf december verkrijgbaar zijn in Nederland en komt in de kleuren Domino Black-White en High-Rise Gray-Yellow. Adviesprijs voor dit toestel is 329 euro. Ook dit toestel bestaat straks in het rood en blauw en zal wellicht ook via andere kanalen beschikbaar komen.

Opvallend is overigens dat de HTC 8X een 1800 mAh batterij heeft en de HTC 8S een 1700 mAh batterij. Deze ontlopen elkaar dus niet veel. HTC lijkt de processor van de 8S dus echt lager geklokt te hebben om verschil te maken met de grote broer. Technisch zien wij op het eerste oog weinig andere reden hiervoor. De 8S zou dus wel eens een zeer krachtig toestel kunnen worden, met een custom ROM waarin de kloksnelheid omhoog is geschroefd.