1 min

Het spreekt voorzich dat wet- en regelgeving aangepast moeten worden willen we in de toekomst zelfrijdende auto’s op de openbaar weg zien. Gouverneur Jerry Brown van de Staat Californië in de Verenigde Staten heeft hiervoor de eerste stap gezet. Hij ondertekende vandaag een wet die toestaat dat zelfrijdende auto’s de openbare weg op mogen onder bepaalde voorwaarden.

Het wetsvoorstel stelt dat er aan bepaalde veiligheids- en prestatie-eisen voldaan moet worden bij het testen en gebruiken van zelfrijdende auto’s voordat deze zich op de Californische openbare weg mogen begeven. Het wetsvoorstel werd gisteren op het hoofdkantoor van Google in Mountain View ondertekend.

Dat Google nauw bij dit proces betrokken is ligt voor de hand want het bedrijf kwam vaker in het nieuws met zelfrijdende auto’s. Het bedrijf zegt dat het een tiental voertuigen heeft waarmee al 500.000 kilometer mee gereden is zonder dat er sprake was van een ongeval. Het enige ongeval wat een dergelijk voertuig heeft gehad was toen een medewerker van Google zelf achter het stuur was gekropen en het voertuig bestuurde.

Californië is de tweede Amerikaanse Staat waar de auto’s de weg op mogen. Eerder mocht dit al in Nevada. Wel is het nog vereist dat er een persoon achter het stuur plaatst neemt met een rijbewijs die kan ingrijpen mocht dat nodig zijn. Google verwacht dat de auto’s binnen 5 jaar kunnen worden aangeschaft.