1 min

Enkele weken voor de introductie van de eerste iPhone koos Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, Google als belangrijke partner voor zowel Google Maps als zijn zoekfunctionaliteit. Volgens The New York Times was de integratie van Google Maps een beslissing die pas op het laatste moment werd genomen. De eerste Maps-app werd in enkele weken tijd ontwikkeld.

Een voormalig engineer van de iPhone meldt aan The New York Times dat Google Maps meeleveren bij de iPhone geen deel uitmaakte van het originele plan. De presentatie waarin Steve Jobs Starbucks belde door gebruik te maken van Google Maps was het resultaat van drie weken hard werken, gevolgd door een haastige overeenkomst met Google om zijn mapping-data te mogen gebruiken.

Dat Apple toentertijd Google nodig had om mapping mogelijk te maken op de iPhone is duidelijk, Steve Jobs liet toen in een interview met Walt Mossberg en Kara Swisher van AllThingsD weten dat het bedrijf zich in onbekend territorium bevond. "We weten hoe we de beste map client van de wereld kunnen maken, we weten alleen niet hoe de backend werkt", aldus Steve Jobs.

Google bleef lange tijd een partner van Apple, totdat dit jaar abrupt een einde kwam aan de samenwerking vanwege een geschil tussen beide bedrijven.