Phill Schiller, Senior VP Global Marketing bij Apple, heeft uitleg gegeven over de redenering achter het verwijderen van het schijfstation uit de nieuwe iMac-computers. Eerder werd ook al gekozen om geen schijfstation te leveren in de MacBook Air en Retina MacBook Pro’s.

Schiller stelt, "Deze verouderde technieken houden ons tegen om daarheen te gaan waar we naartoe willen". Verder stelt Schiller dat de concurrentie bang is voor verandering. "Zaken die volgens ons verouderd zijn, worden door de concurrentie niet verwijderd omdat ze bang zijn. Wij proberen betere oplossingen te bieden. Onze klanten hebben ons veel vertrouwen gegeven", aldus Schiller.

"Over het algemeen is het een goed idee om deze draaiende media uit computers en andere apparaten te verwijderen, ze zijn mechanisch en gaan soms kapot, ze verbruiken energie en zijn groot. Door ze te verwijderen kunnen we kleinere producten maken die lichter zijn en minder energie verbruiken."

Overigens zegt Schiller ook dat klanten van Apple gestopt zijn met het vragen naar Blu-ray-schijfstations, een technologie die het bedrijf vanaf het begin der tijden heeft genegeerd. "Blu-ray komt met een aantal problemen die ongerelateerd zijn aan de kwaliteit van de film, hierdoor is deze technologie complex en eigenlijk helemaal niet zo geweldig.", Schiller stelt dat het veel beter is om een film te kopen via iTunes, deze is vervolgens beschikbaar op alle Apple-apparaten.