Gisterenavond konden we kennis maken met de nieuwe MacBook Air, welke opnieuw geen optische drive bevat, net als zijn voorganger. Waarom zou hij ook, in mijn eigen MacBook Pro gebruik ik de optische drive ook slechts een aantal keer per jaar en dat is vaak slechts om even een schijfje te branden. Goed, daar is een optische drive nog altijd goed voor.

Maar voor het installeren van applicaties is de optische drive eigenlijk al sinds de komst van snel internet achterhaald. Met de introductie van de Mac App Store lijkt Apple een nieuw hoofdstuk in de uitfasering van de optische media te openen.

De eerste MacBook Air werd bij levering nog voorzien van een DVD waarmee eventueel het besturingssysteem opnieuw te installeren was, of extra applicaties voor OS X geïnstalleerd konden worden. Raar eigenlijk, aangezien de MacBook Air geen optische drive bevatte. Ook de gisteren aangekondigde MacBook Air heeft geen optische drive, maar nu blijkt dat Apple nog een stapje verder gaat.

De eerste modellen zijn reeds uitgeleverd en wat blijkt nu bij het uitpakken? De doos van de MacBook Air bevat precies nul CD’s of DVD’s. Het besturingssysteem wordt niet meer geïnstalleerd door middel van een DVD-lezer die op een USB-poort wordt aangesloten. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor een zeer platte USB-stick die alle extra applicaties en het besturingssysteem voor de MacBook Air bevat.


Goed, dat is uiteindelijk niet zo’n grote stap van Apple, maar eigenlijk is het raar dat dit niet al veel langer gebruikelijk is. Veel fabrikanten bespaarden al op de productiekosten door geen DVD’s met de systemen mee te leveren, maar het aan de klant over te laten om recovery-disks te branden, dit is een andere insteek.

Maar met de aankondiging van de Mac App Store kan Apple ook nog wel eens een gevoelige stoot uitdelen. Immers, het is inmiddels al jaren geleden dat Apple in iTunes de Music Store introduceerde. De CD-verkoop daalde dramatisch sinds de introductie en natuurlijk door de mogelijkheid om muziek via illegale wegen te verkrijgen. Sommige muziekliefhebbers zweren nog altijd bij een fysieke kopie, maar velen nemen graag genoegen met een digitale versie van hun favoriete muziek.

Wat betreft applicaties is het natuurlijk een ander verhaal, ook software is onderhevig aan veel piraterij, maar ook in de winkel veelal nog op fysieke wijze te verkrijgen. de Mac App Store kan hier in de komende jaren wel eens een einde aan maken. Natuurlijk is dit product vooralsnog alleen voor Mac-producten aangekondigd, maar een eventuele overstap naar Windows lijkt niet ondenkbaar.

Dankzij de Mac App Store wordt het installeren van applicaties nog makkelijker. De werking is zeer vergelijkbaar met de App Store voor iOS-producten. De Store biedt een overzicht van de meest populaire applicaties, je kiest wat je zoekt, drukt op ‘kopen’ en de applicatie verschijnt binnen enkele momenten op je Dock en is direct bruikbaar. Dat is wel wat anders dan een tocht naar een winkel om de nieuwste versie van je favoriete applicatie te bemachtigen.

Voor uitgevers is Apple’s initiatief ook aantrekkelijk, productiekosten worden immers verlaagd doordat software niet meer gedrukt hoeft te worden.

De toekomst zal leren of de Mac App Store aanslaat en wat voor effect dit heeft op de optische media. Natuurlijk zal optische media niet volledig ‘uitsterven’, maar de gloriedagen zullen nooit meer wederkeren, zo veel is inmiddels duidelijk. Natuurlijk zijn er ook anderen zoals Steamworks, Mozilla en Google die initiatieven als dit in gang hebben gezet, maar door de introductie van de Mac App Store bereikt Apple waarschijnlijk heel erg veel computergebruikers, terwijl de meeste initiatieven van de voorgenoemde bedrijven zich ook beperken tot een bepaald type software als games of applicaties voor browsers.

Nadeel van de Mac App Store is natuurlijk wel dat je afhankelijk bent van je internetsnelheid. Er zijn natuurlijk pakketten die groter zijn dan 10 GB, zoals Adobe’s Creative Suite. Een dergelijk pakket zal dan ook niet zomaar aan worden geboden in de Mac App Store, verwacht ik.

Zie hieronder een demo van de Mac App Store.