2min

De jongens van iFixit hebben Apple’s nieuwste iMac uit elkaar gehaald en zijn tot de conclusie gekomen dat ook dit Apple-apparaat niet eenvoudig te repareren is. Het zal voor velen vast geen wonder zijn gezien de trend van de afgelopen jaren, maar de iMac is lastiger te herstellen dan zijn voorganger.

Alles moet dunner en kleiner zijn, zo ook Apple’s nieuwe iMac, welke op het dunste punt slechts 5 millimeter meet. Het gevolg hiervan is echter dat onderdelen vaak aan elkaar vastgelijmd of -gesoldeerd moeten worden om de kleinere ruimtes te kunnen vullen, wat voor de eindgebruiker problemen oplevert wanneer een onderdeel de geest geeft.

Bij de iMac zijn bijvoorbeeld de glazen beschermlaag en het LCD-paneel aan elkaar gelijmd met een hele sterke lijm, waar het glas voorheen met behulp van magneten vast zat. Voorheen was het dus gemakkelijk om de bescherming uit de behuizing te lichten met behulp van een zuignap, maar dat gaat bij de nieuwe iMac niet meer lukken.

Ook het vervangen of uitbreiden van het werkgeheugen wordt geen makkelijke taak omdat bij de 21,5 inch versie het gehele moederbord verwijderd moet worden om bij het werkgeheugen te kunnen. Bij de 27 inch-variant kan men echter gebruik maken van een klepje in de behuizing. Opvallend is ook dat Apple gebruik heeft gemaakt van een 2,5 inch harde schijf voor de opslagruimte., eerder werd een schijf van 3,5 inch gebruikt. Apple heeft uiteraard voor een laptopschijf gekozen om de behuizing dunner te kunnen maken.

De nieuwe iMac heeft van iFixit een score van 3 van de mogelijke 10 punten gekregen als het gaat om de repareerbaarheid van het systeem. De vorige variant kreeg 7 punten.