Google heeft onlangs een op iTunes Match gelijkende functie voor Google Music gelanceerd onder de naam Scan and Match. Deze service vervangt net als bij Apple’s tegenhanger nummers met een lage kwaliteit, maar hierbij worden de zogenaamde explicit-varianten van de nummers niet in beschouwing genomen. Deze nummers worden zonder pardon vervangen voor ‘schone’ versies, zonder scheldwoorden.

Met behulp van Google’s Scan and Match-dienst hoeven gebruikers niet hun volledige muziekbibliotheek te uploaden naar de servers van Google. Dit proces zou uren of in sommige gevallen zelfs dagen in beslag nemen. In plaats hiervan worden de nummers simpelweg voorzien van een tag overeenkomstig met nummers op Google’s servers. Als er een nummer met een hogere kwaliteit beschikbaar is op Google’s service, wordt het nummer in de bibliotheek vervangen. Hierbij wordt echter niet gelet op de versie van het nummer, waardoor nummers waarin scheldwoorden niet zijn vervangen of gecensureerd vervangen voor de familievriendelijke variant.

Google’s besluit om de gebruikers te voorzien van deze schone nummers schiet bij gebruikers in het verkeerde keelgat. Een gebruiker klaagt bijvoorbeeld op een forum jaren lang tijd besteed te hebben aan het opbouwen van zijn bibliotheek, waarna deze door Google overhoop gegooid wordt met versies van nummers die diegene niet in bezit wenst te hebben.

Google heeft nog niet gereageerd op het ongenoegen van gebruikers van de Scan and Match-functie van Google Music. Overigens vervangt ook iTunes Match nummers met scheldwoorden voor de opgeschoonde variant.