3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het lijkt erop dat 2013 het jaar voor Google TV moet gaan worden. Het televisie-product van Google is er één met pieken en dalen. Wellicht is nu eindelijk de tijd gekomen dat het product echt gaat doorbreken, Google heeft opnieuw twee bedrijven toegevoegd die een product met Google TV op de markt zullen brengen. Zowel Asus als Netgear laten op de CES nieuwe settopboxen met Google TV zien.

Google TV bestaat inmiddels al even, maar is niet een product dat direct succes kende. Ten tijde van de ontwikkeling van Google TV, begonnen de problemen al, toen moest er halsoverkop een tabletversie van Android worden ontwikkeld, waardoor Google TV op het reservebankje moest plaatsnemen tot er weer tijd voor was. Uiteindelijk verscheen Google TV op de markt op een settopbox van Logitech, de Logitech Revue. Dat was duidelijk geen succes. Google TV werkte simpelweg niet goed genoeg, het systeem kende nog teveel bugs, ook besloten Amerikaanse televisiezenders om Google TV te blokkeren omdat ze bang waren voor omzetverlies. Het grootste verlies was uiteindelijk voor Logitech, door het Google TV avontuur noteerde het bedrijf rode cijfers. Uiteindelijk moest Logitech 34 miljoen dollar en een CEO afschrijven dankzij het product.

Nu lijkt het piekmoment voor Google TV te komen. In Nederland is Sony inmiddels actief met Google TV, maar ook Samsung en LG hebben plannen met Google TV voor dit jaar. Op de CES zijn het echter Asus en Netgear die aanwezig zijn met een settopbox draaiende op Google TV.

Asus is de meest opvallende van de twee partijen. Het Taiwanese bedrijf introduceert de Asus Qube, een settopbox in de vorm van een kubus. Deze kubus is ook terug te vinden in de Google TV-interface. Asus heeft namelijk de standaard interface vervangen met een eigen variant: een roterende kubus die in het beeld draait. Deze kubus is te bedienen via een bewegingsgevoelige afstandsbediening of gewoon via een smartphone. In elk geval lijkt Google de restricties rondom Google TV te hebben versoepeld, aangezien Asus niet alleen de interface heeft aangepast, maar ook de eigen cloudopslagdienst promoot. Elke Qube doet Asus 50GB aan cloudopslag cadeau. De Asus Qube zal in de Verenigde Staten 150 dollar kosten.


De andere nieuwe settopbox met Google TV is van Netgear en draagt de naam NeoTV Prime. Qua design is deze een stuk minder spannend dan de settopbox van Asus. Het gaat hier gewoon om een rechthoekige doos met afstandsbediening. Ook lijkt de NeoTV Prime voorzien te zijn van de standaard Google TV-interface en software. De enige aanpassing die we kunnen ontdekken zijn enkele knoppen op de afstandsbediening voor verschillende videodiensten zoals Netflix, Amazon, YouTube en HBO GO. Daarmee is het meteen de vraag of deze settopbox wel in Nederland zal verschijnen aangezien de videodiensten van Netflix en Amazon hier momenteel niet beschikbaar zijn. De NeoTV Prime is wel redelijk scherp geprijsd: Netgear zet in op een adviesprijs van 129,99 dollar, waarmee deze settopbox goedkoper is dan de Sony NSZ-GS7.