1 min

Microsoft’s zakelijke versie van de Surface-tablet, de Surface Pro, zal een flinke hap opslagruimte nodig hebben voor het besturingssysteem en de extra applicaties. De gebruiker zal in het geval van de 64GB-variant uiteindelijk slechts 23GB voor eigen gebruik overhouden.

Een woordvoerder van Microsoft heeft verklaard dat de Windows 8 Pro-installatie, de ingebouwde applicaties en een herstelpartitie gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het innemen van 41GB van de beschikbare opslagruimte. Dat betekent dat de 64GB-variant slechts 23GB overhoudt, de 128GB-variant biedt dan 83GB vrije opslagruimte.

In de verklaring wordt ook aangegeven dat gebruikers extra vrije ruimte kunnen creëren door een USB-stick met de herstelsoftware aan te maken, zodat de herstelpartitie verwijderd kan worden. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een micro SD-kaart of externe USB 3.0-schijf om de opslagruimte verder uit te breiden.

Microsoft raakte in opspraak toen de Surface RT-tablet in Amerika werd uitgebracht. Toen bleek dat gebruikers slechts de helft van de ruimte konden gebruiken bij de 32GB-variant. Dit leverde Microsoft veel commentaar op, een rechtszaak volgde en Microsoft voerde aanpassingen door in de disclaimer van de Surface Pro.