1 min

De Google Translate-app voor Android heeft een offline mode gekregen waarmee teksten in maar liefst 50 talen vertaald kunnen worden. Het is een handige uitkomst voor de momenten waarop je het liefste wil dat je Google Translate bij de hand hebt: in het buitenland. Onder de 50 talen bevindt zich ook het Nederlands.

Het downloaden van een offline taal gebeurt door de app te openen en vervolgens op de menu-knop van Android te drukken, gevolgd door Offline talen en dan naar de gewenste taal te zoeken. Engels staat standaard al geïnstalleerd, het Nederlandse pakket weegt zo’n 160MB.

De nieuwste versie van Google Translate vereist minimaal Android 2.3 Gingerbread en biedt de mogelijkheid om pakketjes te downloaden voor verschillende talen. Dankzij deze pakketjes wordt het mogelijk om offline teksten te vertalen. Hierbij is het natuurlijk wel vereist dat de gebruiker het taalpakket heeft gedownload, voordat de vertaling in gang kan worden gezet.

Google merkt wel op dat de pakketten minder uitgebreid zijn dan hun online varianten. Maar hoe dan ook, iets is beter dan niets, lijkt ons. De update brengt ook andere verbeteringen, zoals het vertalen van verticale Chinese, Japanse en Koreaanse teksten met behulp van de camera van een smartphone of tablet.

Google heeft ook een Google Translate-app voor iOS, maar het is niet duidelijk of en wanneer het mogelijk wordt om ook op dat platform offline vertalingen uit te voeren.