Google heeft de voorwaarden van diens applicatiewinkel aangepast, zodat applicaties niet kunnen updaten zonder Google Play’s updatemechanisme. Facebook probeerde updates voor zijn Android-app buiten de Play Store om door te voeren, waar Google duidelijk niet van gediend is.

Facebook vond een gat in de gebruikersvoorwaarden van Google Play, waarmee het bedrijf gebruikers vroeg om hun app te updaten, zonder tussenkomst van Google’s Play Store. Google staat toe dat applicaties buiten de Play Store worden gedownload of geïnstalleerd, maar voor het updaten van software verkregen in de Play Store bestonden geen regels.

Facebook was niet duidelijk genoeg over de omzeilende aard van de updatse. Als excuus stelde het bedrijf dat de update alleen werd aangeboden aan gebruikers die downloads van buiten de Play Store al accepteerden, de notificatie informeerde hen over de beschikbaarheid van de update.

Het experiment opende potentieel de deuren voor andere gevestigde apps om hetzelfde te doen, wat aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Ontwikkelaars zouden bijvoorbeeld een veilige app in de Store kunnen plaatsen en na installatie malafide code kunnen toevoegen met een update.

Nu heeft Google een glasheldere barricade opgeworpen, door een alinea toe te voegen aan de voorwaarden van de Play Store. "Een bij Google Play gedownloade app mag de eigen APK-code niet aanpassen, vervangen of updaten met methodes buiten het update-mechanisme van Google Play om."