Een update voor Google Play is uitgelekt en uit de software blijkt dat de zoekgigant bezig is met de ontwikkeling van een gameplatform voor Android. Apple en Microsoft hebben al langere tijd een overkoepelend gameplatform in hun mobiele besturingssysteem en Google lijkt dit gat nu op te vullen.

Met de update voor Google Play zullen zaken als achievements, leaderboards, cross-game notificaties, multiplayerfunctionaliteit, online opslag van savegames en andere zaken worden toegevoegd aan Android. De update, die versienummer 3.1.36 draagt, toont de dienst die Google Play Games zal heten. In het uitgelekte pakket zijn veel zaken nog niet volledig functioneel, maar de inhoud verhult weinig over de achterliggende functionaliteit.

Naast de al genoemde functies komt er ook een sociale integratie waarbij in ieder geval het eigen Google+ betrokken wordt. Google doet er veel aan om het eigen sociale netwerk populairder te maken en deze stap lijkt daarom heel logisch. Het is wel de vraag of dit gebruikers aan zal spreken omdat het netwerk nog altijd niet intensief gebruikt wordt.

De aankondiging van Google Play Games zal mogelijk deze week plaatsvinden op het Google I/O-evenement.