Microsoft heeft een aanklacht ontvangen van Google, waarin wordt geëist dat de YouTube-applicatie voor Windows Phone uit de Windows Phone Store wordt gehaald. Microsoft’s YouTube-app mist de vereiste advertenties, maar Google houdt volgens Microsoft de benodigde API’s achter om die inbreuk te herstellen.

Vorige week bracht Microsoft een update uit voor de zelfgebouwde Windows Phone YouTube-app. Het bedrijf zag zich eerder gedwongen een eigen applicatie te ontwikkelen, aangezien Google zelf geen officiële Windows Phone-variant van de applicatie uitbracht of in de planning zou hebben.

Die applicatie van Microsoft moet volgens Google nu voor 22 mei uit de Windows Phone Store verdwijnen, aldus een cease-and-desist-aanklacht die The Verge wist te bemachtigen. Volgens de brief overtreedt de applicatie de algemene voorwaarden door een gebrek aan reclame. "Door advertenties te blokkeren en videodownloads toe te staan, beschadigt uw applicatie een belangrijke bron van inkomsten voor contentmakers en dus ook ons welvarende content-ecosysteem," zo leest de klacht.

Microsoft klaagde eerder al over Google’s weigeren tot het beschikbaar stellen van YouTube-metadata. In een reactie laat het bedrijf weten dat het graag advertenties implementeert zodra Google de noodzakelijke API’s beschikbaar maakt.

Microsoft haakt daarbij in op de woorden van Google CEO Larry Page, gisterenavond tijdens de keynote van Google I/O. De topman wees naar de cultuur in de sector die vooruitgang tegenwerkt en pleitte voor meer samenwerking en minder negativiteit. "In het licht van Larry Page’s opmerkingen vandaag, kijken we ernaar uit om deze zaak samen op te lossen voor onze gezamenlijke klanten," aldus Microsoft.

We wachten af in hoeverre Page zijn wijze woorden in de praktijk gaat brengen. De relatie tussen Google en Microsoft loopt al langer stroef, na bijvoorbeeld Microsoft’s ‘Scroogled’-campagne en Google’s aangekondigde einde van Exchange ActiveSync-ondersteuning. De topman van Google zei gisteren nog "te worstelen met mensen als Microsoft."