Google is nog niet klaar met de productie van Nexus-hardware, vertelt Sundar Pichai, Google’s Senior Vice President van Chrome, Android en Apps. De vragen rondom de Nexus-series volgen op Google’s toenemende aanbod van stock-Android varianten van populaire high-end modellen.

De Samsung Galaxy S4 (review) is binnenkort verkrijgbaar als Google Edition Editie, waarbij Samsung’s TouchWiz-interface is vervangen door de standaard Android-skin. Pichai kondigde ook een Google Editie aan van de HTC One (review), eveneens voorzien van het onopgeblazen besturingssysteem.

Die hoogwaardige Google Editie concurreren ondanks het verschil in hardware met Google’s Nexus-modellen, omdat de modellen met standaard-Android net zo dicht bij de bron van updates staan. Dat betekent echter niet dat Google de stekker uit het Nexus-avontuur trekt. "Het plan voor Nexus is om ook met hardware vooruit te bewegen, dus dat zal zich voortzetten," vertelt Pichai. Volgens de divisieleider is Google niet "klaar" met Nexus, maar gaat het bedrijf tegelijkertijd de samenwerking aan met smartphonefabrikanten om stock-Android op andere apparaten aan te bieden.

De laatste introductie van Nexus-hardware kwam vorig jaar, toen Asus’ Nexus 7, Samsung’s Nexus 10 en LG’s Nexus 4 werden aangekondigd.