2min

Tags in dit artikel

, , ,

Met de komst van mobiel besturingssysteem iOS 7 op 18 september, raakt er steeds meer bekend over de exacte mogelijkheden die de update van Apple’s mobiele besturingssysteem biedt. Vandaag schrijven we meer over iBeacons, een concurrent voor NFC, waar Apple definitief niet aan mee lijkt te doen nu ook de iPhone 5C en iPhone 5S niet van zo’n chip zijn voorzien.

Hoewel Apple nog niet alle details heeft bekendgemaakt, is al wel duidelijk dat met iOS 7 verbeteringen zijn aangebracht aan de ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (BLE). Dit is verwerkt in een functie met de naam iBeacons. Ook de iPhone 4S en iPhone 5 ondersteunen deze standaard al.

Deze functie, die gebruik maakt van een energiezuinige Bluetooth-versie, maakt het mogelijk de locatie van een smartphone zeer nauwkeurig te bepalen. Hierdoor kan het apparaat binnenshuis gebruikt worden voor oriëntatie, wat met name binnen grote gebouwen handig kan zijn.

Ook kan iBeacons de concurrentie aangaan met de NFC-chip voor het behandelen van elektronische betalingen. Apple heeft hierin met PayPal een grote medestander. PayPal kondigde deze week Beacon aan, wat een systeem is om te betalen via een mobiele apparaat. Veel toekomstige toepassingen zijn mogelijk, waaronder een potentiële klant individueel kortingen bieden en deze direct te visualiseren bij een bepaald product.

Apple is niet de enige die bezig is de lage-energie Bluetooth mogelijkheid te verwerken in mobiele apparaten. Net als bij elektrische auto’s zal de populariteit natuurlijk afhankelijk zijn van de mate waarin het in de praktijk daadwerkelijk te gebruiken is. Daar schort het bij NFC vooralsnog wel aan. Overigens ondersteunen veel moderne smartphones de benodigde Bluetooth-standaard al, waardoor er wel een toekomst kan zijn voor PayPal’s Beacon. Voor het gebruik ervan hebben winkeliers wel een speciale dongle nodig.