Volgens ZDNet zal Microsoft een uitgebreidere spraakherkenning inbouwen in Windows Phone 8.1. De functie doet volgens de website denken aan Apple’s Siri en draagt de codenaam Cortana, deze naam refereert naar een karakter uit de Halo-games.

Cortana stelt gebruikers in staat om met behulp van hun stem interactie te hebben met hun apparaat. Windows Phone ondersteunt al wel een aantal stemcommando’s, maar met Cortana zal dat naar een hoger niveau getild worden. De persoonlijke assistent is bijvoorbeeld in staat om te leren van de gebruiker en zich daaraan aan te passen.

Microsoft ontwikkelt de spraakbediende overigens niet alleen voor Windows Phone, ook Windows- en Xbox One-producten zullen uitgebreid worden met de dienst. The Verge bemachtigde uitgelekte screenshots van een vroege versie en daaruit kunnen we concluderen dat er onder andere informatie over het weer, notificaties en agenda-evenementen wordt gebruikt door Cortana. Ook heeft de assistent toegang tot Bluetooth- en GPS-informatie.

Apple’s Siri werkt op het moment van schrijven niet in combinatie met Nederlandse spraak. De kans lijkt klein dat dit bij Cortana anders zal liggen, al is de mogelijkheid er natuurlijk altijd.

De update naar Windows Phone 8.1 zal naar verwachting later dit jaar uitgerold worden en bevat ook verbeteringen voor het startscherm en een notificatiecentrum.