Naast de krachtige 64-bit processor in de nieuwe iPhone 5S, heeft Apple ook gesleuteld aan een zogenaamde M7 motion co-processor.

Deze bewegingsprocessor is gekoppeld aan de vele sensoren die zich in de iPhone 5S bevinden. Deze ingebouwde sensoren zijn bijvoorbeeld een gyroscoop, een accelerometer en een kompas. Door deze aan elkaar te linken, kan de M7 aan de hand van informatie over de bewegingen die het toestel maakt, bijvoorbeeld bepalen in wat voor omgeving de gebruiker zich bevindt. Bovendien wordt de Apple A7-chip ontzien van deze taken en daardoor wordt de iPhone 5S sneller en energiezuiniger.

Deze technologie zal in de komende jaren bijvoorbeeld worden toegepast op onder andere de Kaarten-app in iOS. Doordat de bewegingsprocessor aan de hand van de bewegingen kan bepalen of de gebruiker bijvoorbeeld aan het lopen, rennen of rijden is, kan de applicatie specifiekere informatie geven omtrent navigatie. Ook zou het voor de chip mogelijk zijn waar te nemen wanneer je van vervoersmiddel wisselt, waarop de gegeven informatie wijzigt.

Volgens bronnen van 9to5Mac plant Apple nog veel meer toepassingen voor de M7-chip, maar daarover is op dit moment nog niks specifieks bekend.