Hoewel het Control Center in Apple’s iOS 7 makkelijk toegang biedt tot bepaalde functies, blijkt het ook makkelijker voor kwaadwillenden om zich toegang te verschaffen tot persoonlijke gegevens van de eigenaar. Hierbij is de eenvoudige toegang tot de vliegtuigmodus vanuit het vergrendelscherm de zwakke schakel.

In een recentelijk verschenen filmpje op YouTube wordt getoond hoe dankzij het inschakelen van de vliegtuigmodus het voor kwaadwillenden mogelijk wordt zich toegang te verschaffen tot het toestel.

Door het inschakelen van de vliegtuigmodus vanuit het vergrendelscherm wordt de originele eigenaar van een ontvreemde iPhone 5S de mogelijkheid ontnomen het toestel op afstand te lokaliseren en de inhoud te wissen omdat er geen verbinding van buitenaf mogelijk is. Hiermee krijgt de kwaadwillende tijd om in te breken in de accountgegevens op de iPhone. In iOS 6 was het in- of uitschakelen van de vliegtuigmodus pas mogelijk nadat het vergrendelscherm was ontgrendeld.

Uiteraard was deze manier van oneigenlijk toegang verschaffen tot het mobiele besturingsysteem iOS 7 (review) op de iPhone 5S niet mogelijk indien de Touch ID niet was gekraakt. In onderstaande video wordt duidelijk hoe het inschakelen van de vliegtuigmodus kan bijdragen aan het oneigenlijk toegang verschaffen tot de iPhone en tegelijkertijd hoe Apple iOS 7 op de iPhone 5S veiliger kan maken.