2min

Als het om het ontwerpen van processors gaat, zijn Intel en ARM tegenwoordig grote concurrenten. Intel is nu opvallend genoeg bezig om als eerste een 64bit quad-core processor op basis van ARM-architectuur te maken.

Altera heeft aangekondigd dat het bedrijf voor de Stratix 10 System-on-a-Chip (SoC) gebruik zal gaan maken van een "hoogwaardige quad-core 64bit ARM Cortex A53-processor". Intel zal het bedrijf zijn dat de chip gaat maken voor Altera. Dit omdat Intel de mogelijkheid heeft om met een 14 nanometer-procedé te fabriceren. Huidige Intel-chips die op de markt zijn, zoals de Haswell-processor, worden overigens nog gefabriceerd op 22 nanometer. Intel is echter voornemens om het proces steeds efficiënter te maken en de overstap naar een kleiner proces is dus een kwestie van tijd.

Apple maakt in de iPhone 5S (review) ook al gebruik van een 64bit ARM-chip, maar deze processor heeft twee rekenkernen in plaats van vier. De GPU van de iPhone 5S is wel een quad-core. Het voordeel van een ARM-processor is dat er minder transistors nodig zijn in de chip. Dit heeft op zijn beurt weer als voordeel dat niet alleen de kosten voor het produceren lager liggen, maar ook wordt de chip minder warm en verbruikt minder energie. ARM-processoren worden om deze redenen vaak gebruikt in mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.

De chip waar het om gaat is een Field Programmable Gate Aray, ofwel FPGA. Dat houdt in dat de chip na het produceren nog geconfigureerd kan worden. De chip zal gebruikt gaan worden voor high-end netwerk- en communicatie-apparatuur.

De chip zal dus niet gebruikt worden in een chipset die we binnenkort in mobiele apparaten kunnen verwachten. Dit betekent dat bedrijven zoals Samsung, Nvidia en Qualcomm geen directe concurrentie zullen ondervinden van de chip. Deze merken leveren chips voor smartphones en tablets.

Intel loopt dus in zekere zin vooraan mee bij de productie van ARM-processoren. Op de markt van mobiele apparatuur zijn de twee bedrijven grote concurrenten. Nu Apple kortgeleden het eerste apparaat heeft uitgebracht met een 64bit processor, zullen andere merken waarschijnlijk ook op korte termijn om dergelijke chips gaan vragen.