2min

China wil graag dat Microsoft langer doorgaat met het ondersteunen van Windows XP. In China draait meer dan de helft van de computers nog op Windows XP. Eerder gaf Microsoft aan dat het op 8 april zou stoppen met ondersteuning voor Windows XP, dat stamt uit 2001.

Over iets meer dan 4 maanden stopt Microsoft officieel met het ondersteunen van Windows XP. Dit betekent dat er geen updates meer uit zullen komen voor het besturingssysteem, waardoor nieuwe kwetsbaarheden niet meer gedicht worden.

In een rapportage van de Chinese tech-website Yan Xiaohong, geeft de directeur van de Chinese National Copyright Administration aan dat het beëindigen van de ondersteuning van Windows XP voor meer beveiligingsrisico’s zal gaan zorgen en een toename van het gebruik van illegaal gedownloade software.

Uit de rapportage blijkt niet of de Chinese overheid een officieel verzoek heeft neergelegd bij Microsoft om Windows XP langer te blijven ondersteunen. Microsoft heeft afgelopen maand geprobeerd om de overstap naar Windows 8 te promoten, door de prijs om te upgraden te verlagen naar omgerekend 36 euro. Met weinig succes, want Windows 8 wordt slechts door een heel klein percentage van de Chinezen gebruikt.


Windows XP en Windows 7 zijn op dit moment nog een stuk populairder in China dan Windows 8. Meer dan de helft van de computers draait nog steeds Windows XP. Windows 7 is in China inmiddels niet meer te koop, maar draait nog op eenderde van de Chinese computers.