3min

Een Zuid-Koreaanse analist heeft een document gepubliceerd met daarin de specificaties van de Samsung Galaxy S5 en de Apple iPhone 6. Of de gegevens ook juist zijn is vrijwel onmogelijk te controleren, maar dit zou weleens de grootste gegevenslek in de smartphonemarkt ooit kunnen zijn. De specificaties zijn namelijk zeker niet ongeloofwaardig.

Als we puur naar de specificaties kijken, dan lijkt de Samsung Galaxy S5 de nieuwe iPhone 6 te gaan overklassen. Of dat ook voldoende zal zijn om een iPhone-gebruiker te overtuigen voor Samsung te kiezen, is natuurlijk een andere vraag.

De meest opvallende specificaties bij de Galaxy S5 zijn toch wel de vingerafdruksensor en irisscanner. Als we naar de specificaties van de iPhone 6 kijken dan valt op dat Apple overstag gaat en met grotere iPhones komt. Er worden twee varianten met schermgroottes van 4,7 tot 4,8 inch en 5,5 inch genoemd. Ook zal de iPhone 6 draadloos opladen ondersteunen via magnetische resonantie. De telefoons die nu draadloos opladen ondersteunen werken met magnetische inductie, waarbij de telefoon op een lader moet liggen. Bij magnetische resonantie moet het toestel zich in de buurt van de lader begeven, waarschijnlijk 1 tot 1,5 meter.

Samsung Galaxy S5

"Samsung kiest voor zowel vingerafdruk- als irisscanner"

De Samsung Galaxy S5 gaat volgens de analist beschikken over een Snapdragon 805 met een kloksnelheid van 2,5 GHz of een 64bit Exynos 6-chip met 8 rekenkernen op een kloksnelheid van 2,0 GHz. De Exynos-variant komt waarschijnlijk niet in Nederland beschikbaar, maar alleen in landen met een LTE Advanced-netwerk, zoals Zuid-Korea.

Het toestel krijgt opnieuw een AMOLED-scherm, ditmaal van 5,2 – 5,25 inch en met een WQHD-schermresolutie van 2560×1440 pixels, wat neerkomt op 560 pixels per inch. Het werkgeheugen bedraagt 3 GB en de opslagcapaciteit 32GB, er zullen ook versies komen met 64GB of 128GB.

De camera aan de voorzijde zal beschikken over 3,2 megapixel en de achterzijde over 16 megapixel. De accucapaciteit bedraagt 3.200 mAh. Opvallend is de aanwezigheid van zowel een irisscanner als een vingerafdruksenssor. Het toestel komt beschikbaar met de meest recente versie van Android, Android 4.4 KitKat (review). Vanmorgen heeft Samsung een Unpacked-evenement aangekondigd dat later deze maand op het Mobile World Congress plaatsvindt, mogelijk weten we dan al of deze analist het bij het rechte eind heeft.

Apple iPhone 6

"Apple kiest eindelijk voor grotere schermen"

De specificaties van de iPhone 6 zijn volgens de analist ook redelijk indrukwekkend. Uiteraard krijgt de iPhone 6 een nieuwe chip: De Apple A8, wederom een 64bit-chip. Het werkgeheugen zal worden verdubbeld naar 2GB, de keuzes in opslagcapaciteit zouden gelijk blijven met 16GB, 32GB, 64GB of 128GB.

De schermgrootte van de iPhone 6 zal worden verhoogd naar 4,7 tot 4,8 inch. Daarnaast zal er een phablet-versie komen met een scherm van 5,5 inch. Beide versies krijgen een IGZO Retina-scherm met een resolutie van respectievelijk 1920×1080 pixels (440ppi) en 2272×1280 pixels (510ppi).

De nieuwe iPhones krijgen een 3,2 megapixel camera aan de voorzijde en 8 megapixel aan de achterzijde. Hoewel het aantal megapixels minder is dan bij de Galaxy S5, kiest Apple vaak voor betere lenzen en sensors waardoor de foto’s wel degelijk gelijkwaardig kunnen zijn of zelfs beter. De iPhone 5S (review) wist bijvoorbeeld onze camera-test op zijn naam te schrijven.

De accucapaciteit van de nieuwe iPhone bedraagt 1.800 mAh. De iPhones worden uitgebracht met iOS 7.2. Een andere zeer opvallende specificatie is de aanwezigheid van draadloos opladen via magnetische resonantie, waarbij het toestel binnen een straal van 1 meter tot 1,5 meter van de lader moet zijn, in plaats van er echt op te liggen, zoals bij veel Nokia-telefoons nu bijvoorbeeld het geval is.