Mozilla heeft zojuist een stap gezet waarmee het niet aan populariteit zal gaan winnen. Het bedrijf kiest ervoor om zelf advertenties te gaan tonen in de browser. Mozilla haalde zich eerder de woede op de hals van de uitgevers- en advertentiesector door standaard cookies van derden te gaan blokkeren. Nu kiest het bedrijf ervoor zelf advertenties te gaan tonen, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Mozilla besloot vorig jaar om in de nieuwe versies van Firefox standaard de cookies van derden partijen te gaan blokkeren. Dit houdt in dat advertentienetwerken niet langer in staat zijn om bezoekers te volgen en dus ook niet weten welke advertenties ze al wel en niet hebben uitgeserveerd. Dit soort maatregelen hebben een negatief effect op de advertentiemarkt maar ook voor de websites die afhankelijk zijn van deze inkomsten. Nu Mozilla ervoor kiest om zelf advertenties te gaan tonen in Firefox zullen ze ongetwijfeld meer woede over zichzelf afroepen. Mozilla stelt zelf de adverteerders uit te gaan zoeken en vooralsnog alleen advertenties te plaatsen op de pagina die verschijnt als je een nieuw tabblad opent.

Ook zal Mozilla voorlopig nog geen advertenties tonen aan bestaande gebruikers maar alleen aan nieuwe Firefox-gebruikers. Zodra je binnenkort Firefox opnieuw installeert zal je dus wel advertenties te zien krijgen. Ook zal Mozilla ongetwijfeld over enkele maanden ook bestaande gebruikers gaan voorzien van advertenties.

Mozilla heeft de laatste jaren met Firefox flink wat marktaandeel verloren en is voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van Google. Google betaald Mozilla voor elke bezoeker die het doorstuurt naar de zoekmachine via het zoekvenster in Firefox. Dat contract loopt nog tot november van dit jaar en elke keer als het contract afloopt is het de grote vraag of Google het ook gaat verlengen.

Google heeft inmiddels al geruime tijd de eigen Chrome-browser die inmiddels veel populairder is dan Firefox. In principe heeft Google nog maar weinig aan de overeenkomst met Firefox. Het zou natuurlijk kunnen dat heeft besloten de overeenkomst alvast op te zeggen en dat Mozilla nu snel gaat zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen. Mozilla heeft recent ook Firefox OS uitgebracht waarmee het de concurrentie aan gaat met Android, ook deze activiteiten worden indirect door Google gefinancierd, het zou dus niet gek zijn als Google de stekker eruit trekt en Mozilla op eigen benen laat staan.