Google zal volgens Reuters stoppen met de ontwikkeling van zijn modulaire smartphone. Project Ara was een ambitieuze poging modulaire smartphones te ontwikkelen, maar men heeft besloten hier niet mee door te gaan. Volgens de bronnen van Reuters komt dat vooral omdat Google probeert de ontwikkeling van hardware te stroomlijnen.

Project Ara werd afgelopen mei nog met veel bravoure aangekondigd. Google zou hieraan samenwerken met een hele reeks partners en wilde in de loop van de herfst al een ontwikkelaarseditie uitbrengen, om in de loop van 2017 met de consumentenversie te komen.

Het plan achter Project Ara was om een telefoon te ontwikkelen die bestond afzonderlijk vervangbare onderdelen. Gebruikers kunnen dan zelf kiezen wat voor batterij ze toevoegen, welke camera ze willen gebruiken en welke speakers. Daarnaast moest het mogelijk zijn om die onderdelen gaandeweg te wisselen.

Het idee was dat smartphones dan langer mee zouden gaan. Op dit moment is er veel elektronisch afval, doordat veel gebruikers hun smartphone elke twee jaar compleet vervangen. Helaas was de productie van de afzonderlijke onderdelen erg ingewikkeld en ook de technologie die nodig was om ze los in te passen.