2min

Vodafone UK heeft een interview gehouden met Simon Whitehorn, de camera-expert van HTC. Whitehorn doet een aantal opmerkelijke uitspraken over de toekomst. Zo is volgens hem 8 megapixel voldoende voor goede 4K-opnames en zegt hij dat optisch zoomen in een smartphone niet ver weg meer is, voor HTC in elk geval.

Whitehorn geeft in het interview met Vodafone UK een kijkje in de keuken van HTC. Vodafone stelt dat HTC niet meedoet aan de megapixelrace en vraagt hoe het bedrijf nu verdergaat. "We hadden wel degelijk 4K-ready kunnen zijn", aldus Whitehorn. "Daarvoor heb je slechts een 8 megapixel-camera nodig".

De expert geeft aan dat 4K de volgende technologie is die in veel televisies en camera’s te vinden zal zijn, maar het is nog niet lang niet zover dat het echt actief wordt gebruikt. Whitehorn zegt ook dat meer dan 8 megapixels eigenlijk overbodig is omdat het onduidelijk is wat voor voordelen dat biedt. "Wij zijn daar tevreden mee, zolang we het huidige grote pixel (Ultrapixel)-model kunnen handhaven". Daarmee is de kans groot dat HTC volgend jaar zal kiezen voor een 8 megapixel-camera.

Whitehorn laat weten dat de smartphone de markt voor compact camera’s kapot heeft gemaakt en verwacht dat hetzelfde gaat gebeuren voor de camera’s met grote lenzen, zoals spiegelreflex-camera’s. Hij denkt dat het nog achttien maanden tot twee jaar zal duren voordat de lens barrière begint af te breken. Smartphones hebben maar één functie nodig om daarmee te beginnen, dat is optisch zoomen. "Optisch zoomen in een smartphone is niet ver weg bij HTC", aldus Whitehorn. Hij zegt dat hij er nog niet veel over kan zeggen maar binnen twaalf tot achttien maanden gaan we een grote vooruitgang zien in de telefooncamera’s. "Daarom geloven we bij HTC ook niet in het inzoomen op foto’s met een hoge resolutie".

Whitehorn relativeert zijn uitspraak over het vervangen van de spiegelreflexcamera’s nog wel iets, maar de basis blijft overeind. "Iedereen wil optisch zoomen en dat komt eraan. We proberen de prestaties van camera’s waarin een stukje glas zit ter waarde van 3.000 pond te evenaren. Dat gaat ons op de korte termijn nooit lukken, maar we komen wel steeds dichterbij."

Hij vervolgt: "Twee jaar geleden zou ik hebben gezegd dat smartphones nooit een spiegelreflexcamera kunnen vervangen, nu ben ik daar niet zo zeker meer van. Er blijft altijd een rol weggelegd voor een echte camera, bijvoorbeeld voor sporten, maar het gat zal steeds kleiner worden. De camera’s kunnen niet op tegen de rekenkracht die we in een smartphone stoppen. De camera-industrie moet zich echt bedreigd voelen, uiteindelijk zullen we samenwerkingen gaan zien en zullen de camerafabrikanten het ecosysteem van smartphones moeten omarmen."