1 min

Uit de maandelijkse adoptiecijfers van Google’s mobiele besturingssysteem Android blijkt dat de nieuwste versie een flinke groei heeft doorgemaakt. Android 4.4 KitKat had een maand geleden nog 8,5 procent marktaandeel, nu is dat 13,6 procent. Vrijwel alle andere Android-versies moeten aandeel inleveren.

Android 4.4 KitKat (review) lijkt eindelijk de smaak te pakken te hebben. De meest recente update voor het mobiele besturingssysteem van Google werd begin september beschikbaar gesteld, na negen maanden draait 13,6 procent van de toestellen erop. Dat is nog steeds weinig, maar met 5,1 procent in de plus is de groei ten opzichte van een maand eerder aanzienlijk te noemen.


De fikse groei van KitKat heeft natuurlijk zijn weerslag op de andere Android-versies. In vergelijking met een maand eerder moeten vooral de oudere versies inleveren. Android 4.2 en 4.3 Jelly Bean zien nog een groei van respectievelijk 0,3 en 1,8 procent, maar alle andere systemen leveren in. Het tablet-besturingssysteem Android 3.2 Honeycomb is volledig uit de statistieken verdwenen, wat betekent dat het aandeel onder de 0,1 procent is gekomen.

De adoptiecijfers worden over een periode van zeven dagen gemeten door te monitoren welk besturingssysteem de toestellen die Google Play bezoeken gebruiken. De cijfers zijn vooral van belang voor ontwikkelaars, omdat zij aan de hand hiervan kunnen bepalen met welke besturingssystemen ze nog rekening moeten houden bij het maken van apps.