Mozilla heeft samen met het bedrijf Matchstick een eigen HDMI-dongle ontworpen om de concurrentie aan te gaan met de Chromecast van Google. De dongle van Matchstick moet video’s, muziek en games naar het televisiescherm gaan brengen met behulp van Mozilla’s Firefox OS.

De bedrijven hebben ervoor gekozen om de Matchstick via Kickstarter te lanceren, als voldoende mensen het project steunen zal de stick ook daadwerkelijk verschijnen. De bedoeling is dat er 100.000 dollar wordt opgehaald via Kickstarter.

Mensen hebben de keuze om het project te steunen middels een 2 dollar donatie. De eerste 500 personen kunnen de Matchstick bestellen voor 12 dollar, daarna kost de dongle via Kickstarter 18 dollar. Het uiteindelijke retail-model dat in de winkel komt te liggen gaat 25 dollar kosten. Voor mensen buiten de Verenigde Staten komt er nog 5 dollar verzendkosten bij. Voor de snelle beslissers is de Matchstick nu nog te verkrijgen voor 17 dollar wat neer komt op 13,50 euro. Daar kan zelfs de Chromecast niet tegenop met een prijskaartje van 35 euro. De verwachtte verzenddatum is ergens in november.

De Matchstick beschikt over een dual-core Rockchip 3066 processor met 1 GB aan werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. Op de Matchstick draait een aangepaste versie van Firefox OS. Er zijn op dit moment al honderden populaire apps beschikbaar in de Mozilla app store en die apps kunnen zeer eenvoudig worden omgebouwd naar de Matchstick app store. Bij lancering zullen de videodiensten van HBO go, Netflix en Pandora ondersteund worden. Uiteraard hoopt het bedrijf dat het aantal apps snel toeneemt en er ondersteuning komt voor veel meer diensten.

Je kan met de Matchstick straks content van je computer, iOS of Android-toestel tonen op een groter tv-scherm. De Matchstick maakt eenvoudig verbinding met je WiFi-netwerk net zoals de Chromecast. Ook kan je tabbladen in Firefox of Chrome delen met de Matchstick.