Hugo Barra was jarenlang het gezicht van Google’s Android-divisie en neemt tegenwoordig de internationale leiding van het Chinese bedrijf Xiaomi voor zijn rekening. Opmerkelijk genoeg is de topman opvallend positief over de iPhone 6, wat hij de mooiste smartphone ooit gemaakt noemt.

Barra zegt tijdens een toespraak over de iPhone 6 (review): "het is de mooiste smartphone ooit gebouwd", toen hem gevraagd werd naar Apple’s kritiek op Xiaomi. Apple vindt dat Xiaomi zich teveel laat inspireren door ontwerpen van andere bedrijven en zichzelf.

Daarover zegt Barra: "Onze ontwerpers en technici worden geïnspireerd door geweldige producten en om eerlijk te zijn, wie niet? Wijs me in onze industrie eens op een product dat een geheel unieke ontwerptaal vertegenwoordigt. Dat product ga je niet vinden."

Barra denkt dat Xiaomi’s ontwerpers nog onzeker over zichzelf zijn en zich daarom eerder baseren op ontwerpen van anderen. Xiaomi werd pas vier jaar geleden opgericht, maar is volgens IHS inmiddels de op twee na grootste smartphonemaker.

Ook Apple gaat niet vrijuit, vindt Barra. Zo vindt de topman dat de iPhone 6 wel wat elementen van ontwerpen van HTC bevat, "al is er een verbijsterende eigen draai aan gegeven."