Er gaan geruchten dat de Chinese smartphone-fabrikant Xiaomi op het punt staat om de chipfabrikant Leadcore over te nemen. Xiaomi zou bereidt zijn een belang van 51 procent te nemen in het bedrijf, met een meerderheidsbelang zou het de strategie van Leadcore kunnen afstemmen op die van Xiaomi en mogelijk betere en goedkopere chips kunnen gebruiken in hun smartphones.

Leadcore is op dit moment de vierde chipfabrikant van China en daardoor nog een interessante overnameprooi voor een smartphone-fabrikant. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om zelf chips te gaan ontwerpen en produceren voor hun smartphones en tablets. Het voordeel hiervan is dat ze de hardware en software beter op elkaar af kunnen stemmen en in grote aantallen is het ook goedkoper.

Op dit moment ontwerpen en produceren Huawei, LG en Samsung ook zelf chips, Apple ontwerpt zelf chips maar laat ze vervolgens door een derde partij, meestal Samsung, produceren. Opvallend is overigens wel dat heel veel smartphones op dit moment chips bevatten van Qualcomm, een andere onafhankelijk chipfabrikant. Zo zitten in de vlaggenschepen van HTC, LG, Motorola, Samsung en Sony allemaal een Qualcomm-chip. Het lijkt erop dat Qualcomm in staat is om goede chips tegen een aantrekkelijke prijs te produceren, anders zijn sommige fabrikanten wel voor hun eigen chips kiezen.

In Europa is Xiaomi op dit moment nog niet actief, via importkanalen kunnen de toestellen van Xiaomi wel gekocht worden, maar in de normale winkels ga je ze niet vinden. Dat Xiaomi onbekend is wil overigens niet zeggen dat het een kleine fabrikant is, het wist recent de derde plaats van Huawei af te pakken. Xiaomi is op dit moment de derde grootste smartphone-fabrikant ter wereld, na Samsung (1) en Apple (2).