3min Devices

‘MediaTek stopt levering van chips aan Xiaomi’

Er is een gerucht opgedoken dat MediaTek helemaal klaar zou zijn met Xiaomi en daarom besloten heeft om de Chinese fabrikant niet langer te voorzien van chips. MediaTek zou boos zijn vanwege een investering die Xiaomi heeft gedaan in concurrent Leadcore Technology, maar ook omdat het bedrijf met de huidige prijzen de markt verstoort.

MediaTek heeft mogelijk de zware beslissing genomen om de Chinese smartphone fabrikant Xiaomi niet langer te voorzien van chips. Het gerucht is opgedoken op verschillende Chinese websites. Als het waar is, dan heeft Xiaomi ongetwijfeld een groot probleem.

De keuze van MediaTek om te breken met Xiaomi zou komen doordat laatstgenoemde recent een flinke investering gedaan zou hebben in de chipfabrikant Leadcore. Met deze investering kan Xiaomi gebruikmaken van de patenten van Leadcore, maar ook de chipontwerpen. Het uiteindelijke doel zou zijn dat Xiaomi zelf chips kan gaan produceren voor toestellen. Deze keuze om te investeren in Leadcore en zelf chips te maken zou tegen het zere been zijn van MediaTek.

MediaTek zou daarnaast boos zijn op Xiaomi vanwege de prijsstrategie die het hanteert. MediaTek wilde met de MT6589T, een quadcore-chip met een kloksnelheid van 1,5 GHz, inzetten op midrange- en high-end-toestellen, Xiaomi besloot in augustus 2013 de chip te gebruiken in de Redmi-smartphone, die vervolgens over de toonbank ging voor omgerekend zo’n 90 euro. Inmiddels zijn we al ruim een jaar verder maar nu zou de bom gebarsten zijn, mogelijk is een aflopend contract tussen de twee partijen niet verlengd.

Voor Xiaomi kan dit weleens een serieus probleem zijn, aangezien het bedrijf op dit moment de derde grootste smartphonefabrikant ter wereld is en flinke volumes nodig heeft om aan de vraag te voldoen en deze positie vast te houden. Leadcore is maar een kleine fabrikant ten opzichte van MediaTek en kan dat gat op dit moment waarschijnlijk niet opvullen.

Xiaomi is op dit moment nog niet actief in Europa, het bedrijf heeft dit jaar wel zijn naam aangepast naar Mi, voor de Westerse markt. De smartphones die Xiaomi maakt zijn veelal kopieën van populaire modellen van andere fabrikanten. Het bedrijf haalde het zelfs in het hoofd om Apple’s iconische term "One More Thing" te gebruiken, terwijl de CEO in een op Steve Jobs geïnspireerde outfit op het podium stond. Gisteren werd bekend dat het bedrijf de uitbreiding naar andere landen voorlopig heeft uitgesteld, omdat het nu al niet aan de vraag kan voldoen. Het is niet ondenkbaar dat de breuk met MediaTek er iets mee te maken zal hebben.

Bron:Fudzilla