2min Devices

Spotify bereikt mijlpaal van 50 miljoen actieve gebruikers

Spotify’s CEO Daniel Ek heeft vandaag een lange blogpost gepubliceerd. Daarin wordt onder andere bekendgemaakt dat de streamingdienst nu 50 miljoen actieve gebruikers heeft, 12,5 miljoen mensen hebben een betaald abonnement afgesloten.

In het blogbericht van Daniel Ek is te lezen dat er momenteel 50 miljoen actieve gebruikers van Spotify zijn. Van dat aantal heeft precies een kwart een betaald abonnement afgesloten. Aan hen verdient Spotify 120 dollar per jaar. Ek meldt dat mensen die voor muziek betalen jaarlijks slechts een derde uitgeven. Het grootste deel van de betalende gebruikers is opvallend genoeg jonger dan 27 jaar, om aan te geven dat de toekomst voor artiesten er goed uitziet.

De aanleiding voor Ek’s blogbericht lis echter de commotie die vorige week ontstond rondom het besluit van Taylor Swift om haat muziek van de dienst te verwijderen. Swift is van mening dat Spotify haar niet genoeg oplevert in vergelijking met de verkoop via bijvoorbeeld iTunes of fysieke winkels.

Ek vindt de beweringen en het besluit van Swift zeer verontrustend. Spotify is volgens de Noor juist bedoeld om fans muziek te laten vinden en artiesten te helpen bij het verbinden met hun fans. Artiesten kunnen hun muziek aanbieden via een platform dat piraterij voorkomt en ze betaalt voor hun werk.

Piraterij is de grootste vijand, vindt Ek. Daarbij haalt de CEO aan dat artiesten niks verdienen aan mensen die muziek illegaal downloaden, terwijl Spotify al 2 miljard dollar aan artiesten heeft uitgekeerd. Het eerste miljard werd uitgekeerd in de eerste vijf jaar dat Spotify bestond, sinds vorig jaar is opnieuw een miljard uitbetaald. Zonder Spotify was er 2 miljard dollar verloren gegaan, redeneert Ek. Natuurlijk is niet te zeggen of mensen zonder Spotify niet nog meer muziek werkelijk kochten, maar het is een feit dat veel mensen zonder goede alternatieven teruggrijpen op piraterij.

Bron:Spotify