2min

We waren er inmiddels al aan gewend dat het ene na het andere bedrijf een persoonlijke assistent op de markt brengt die je met spraak kan bedienen, op je smartphone of laptop, en dat die vervolgens niet in het Nederlands beschikbaar is. De vraag was dan ook welke spraakassistent ons landje als eerste serieus zou nemen en dat blijkt Apple te zijn, in de volgende iOS-beta krijgt Siri ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Apple lijkt als een van de eerste techbedrijven volledige ondersteuning te gaan bieden voor de Nederlandse taal in zijn spraakassistent. Google voegde een tijdje terug een beperkte ondersteuning toe voor Nederlands aan Google Now, maar alle leuke functies zoals het inplannen van afspraken, herinneringen, navigeren naar een adres ontbreken allemaal nog. Apple lijkt echt volledige ondersteuning te gaan bieden voor de Nederlandse taal en doet dat vanaf iOS 8.3.

De publieke beta van iOS 8.3 wordt half maart verwacht en dan kunnen alle iPhone- en iPad-gebruikers aan de slag met Siri in het Nederlands. Naast Nederlands heeft Siri ook een cursus Engels voor India, Deens, Portugees, Thais, Turks, Russisch en Zweeds gevolgd, want ook deze talen kan Siri nu spreken.

Als je iPhone of iPad aan het stopcontact is verbonden dan luistert je toestel voortaan ook mee en kan je door Hee Siri te roepen je toestel activeren en een commando geven. De eerste beta van iOS 8.3 verscheen twee weken geleden al maar toen zonder uitbreiding van Siri, in deze versie werd ondersteuning voor Apple CarPlay toegevoegd, 300 nieuwe emoticons, Google twee-staps-verificatie. Deze versie is te downloaden voor alle ontwikkelaars van iOS. De publieke beta die half maart verschijnt wordt waarschijnlijk gelimiteerd tot 100.000 gebruikers.

Volgens 9to5Mac verschijnt in maart iOS 8.2 in mei/juni iOS 8.3 in de zomer iOS 8.4 en in het najaar iOS 9.0. Van deze laatste versie hoeven we dit jaar niet al teveel te verwachten aangezien Apple zich naar verluidt richt op het verbeteren van iOS door het mobiele besturingssysteem stabieler te maken en problemen op te lossen. Apple zou niet van plan zijn veel nieuwe functies toe te voegen. Met toevoeging van Nederlands aan Siri zullen veel Nederlanders al aardig content zijn dit jaar.

Lees onze review van iOS 8