3min Devices

Apple presenteert extreem dunne Macbook 12 inch

Apple heeft een nieuwe extreem dunne Macbook gepresenteerd, deze nieuwe Macbook beschikt over een 12 inch scherm en is slechts 13,1 mm dik als de deksel is gesloten. De nieuwe Macbook weegt ook slechts 2 pond wat volgens Amerikaanse standaarden neerkomt op ongeveer 900 gram.

De nieuwe Macbook beschikt over een 12 inch Retina-scherm met een schermresolutie van 2304 x 1440 pixels. Apple heeft elk onderdeel van de Macbook opnieuw moeten uitvinden om de Macbook zo dun te krijgen. Zo zijn het toetsenbord en trackpad een stuk dunner gemaakt. Het toetsenbord beschikt bijvoorbeeld over een nieuwe scharniermethode om het toetsenbord nog dunner te maken. Het touchpad is ook opnieuw ontworpen en werkt nu met magneettechniek om te bepalen hoe hard de gebruiker op het touchpad drukt, Apple noemt dit ForceTouch. Apple heeft ook aan binnenkant flink wat ruimte gemaakt door het moederbord 66 procent kleiner te maken. Wat onder andere gelukt is door alle ventilatoren te schrappen. De meeste ruimte in de behuizing wordt gebruikt door de accu’s die Apple in de Macbook heeft gestopt, waardoor het systeem een accuduur haalt van 9 a 10 uur per dag.

Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de processor, Apple heeft gekozen voor een Intel Core M-processor, een zeer energie zuinige processor uit de nieuwste generatie van Intel. De nieuwe Macbook komt in twee configuraties beschikbaar, een Intel Core M met een kloksnelheid van 1,1 GHz een een Intel HD Graphics 5300 GPU, 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit. Daarboven komt nog een Intel Core M met een kloksnelheid van 1,2 GHz en Intel HD Graphics 5300 GPU, 8GB aan werkgeheugen en 512GB aan opslagcapaciteit. Het goedkoopste model gaat 1449 euro kosten en het duurdere model 1799 euro. De nieuwe Macbook 12 inch komt 10 april beschikbaar in het goud, grijs en zilver net zoals de iPhone en iPad.

Apple is van mening dat laptops van dit formaat niet langer met kabels moeten werken en daardoor zijn alle poorten en aansluitingen geschrapt van de nieuwe Macbook. De enige poort die er nog op zit is één USB type-c poort. Dit is een nieuwe standaard voor USB-poorten die omkeerbaar is en 66 procent kleiner dan een originele USB-poort. Deze poort kan ook gebruikt worden voor HDMI-video, Thunderbolt of om de Macbook op te laden.

Tot slot heeft Apple bekendgemaakt dat de Macbook Air-modellen vandaag worden vernieuwt met nieuwe Intel Core processoren uit de vijfde generatie. Zowel de 11 inch- als de 13 inch-modellen krijgen nieuwe processoren en een nieuw type opslaggeheugen dat nog sneller is. Tot slot krijgt de Macbook Pro 13 inch nieuw flashgeheugen en de nieuwe Force touchpad die ook op de Macbook 12 inch zit.