Google heeft een nieuwe firmware-versie van de Chromecast verspreidt waarmee het mogelijk wordt om de afgespeelde content op de ChromeCast te pauzeren middels de afstandsbediening van de televisie. Hiervoor maakt de Chromecast gebruik van Consumer Electronics Control (CEC).

Veel moderne televisies ondersteunen CEC, wat deze techniek doet is het signaal van de afstandsbediening doorsturen naar de actieve HDMI-poort. Hierdoor biedt de Chromecast nu onder andere ondersteuning voor het pauzeren van content maar ook afspelen, volgende en vorige.

Voorheen werkte de Chromecast alleen door gebruik te maken van een smartphone of tablet die dan als afstandsbediening werd ingezet. Via de afstandsbediening is het echter een stuk eenvoudiger om even een filmpje op pauze te zetten als je iets te drinken wil pakken of even een sanitaire stop moet maken.

Helaas is er ook slecht nieuws, de afstandsbediening wordt inmiddels ondersteunt door de Google Music, Plex en YouTube-app, maar voor Netflix ontbreekt deze nog. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat Netflix de app van een update voorziet zodat de afstandsbediening wel wordt ondersteund.

De firmware-versie waarin deze functie is toegevoegd is versie 27946. Je hoeft niets te doen om de firmware op je Chromecast te installeren, de HDMI-dongle update zichzelf.