Uit een patentaanvraag van Google is naar voren gekomen dat het bedrijf een airbagsysteem heeft ontworpen voor aan de buitenkant van het voertuig. Daarmee zou de impact van een botsing met een voetganger moeten worden beperkt. Mogelijk overweegt Google dit systeem te gaan toepassen op zijn zelfrijdende auto’s.

De techgigant uit Mountain View werkt inmiddels al jaren aan zelfrijdende auto’s en in 2020 moeten de eerste modellen beschikbaar komen die door consumenten kunnen worden aangeschaft. Google heeft inmiddels al 1,1 miljoen kilometer afgelegd met zelfrijdende auto’s en tot op heden zijn er pas twee ongelukken gebeurd. Bij het eerste ongeluk is iemand anders tegen de Google-auto aangereden en bij het tweede ongeluk was een Google-medewerker de auto aan het besturen in plaats van dat hij deze zelf liet rijden. Tot op heden is er dus nog geen ongeluk gebeurd waarbij de technologie een fout heeft gemaakt.

Toch zijn ongelukken onvermijdelijk en Google probeert daar zo goed mogelijk om in te springen. Het bedrijf heeft een airbagsysteem ontwikkeld voor aan de buitenkant van het voertuig. Als de zelfrijdende auto ervan overtuigt is dat het niet meer op tijd kan stoppen en een voetganger gaat aanrijden dan zou het dit airbagsysteem kunnen activeren waardoor de schade hopelijk beperkt blijft. Uiteindelijk heeft een zelfrijdende auto ook een bepaalde afstand nodig om op tijd te kunnen remmen en bij onverwachte situaties kunnen ongelukken gewoon gebeuren. Het is in elk geval goed om te zien dat Google overal probeert rekening mee te houden.

Of dit systeem ook ooit toegepast gaat worden op een zelfrijdende auto is nog maar de vraag. Grote bedrijven als Google vragen jaarlijks honderden patenten aan waarvan de meeste nooit daadwerkelijk in een product worden toegepast.