LG heeft vandaag zijn nieuwe vlaggenschip gepresenteerd, de LG G4. De belangrijkste kenmerken van de LG G4 zijn het 5,5 inch QHD-scherm, een camera met een diafragma van f/1.8 waardoor het toestel goed foto’s in het donker kan maken en een optie waarbij de achterkant gemaakt is van leer in plaats van plastic.

De LG G4 is de opvolger van de LG G3 (review) van vorig jaar, ook toen koos het Zuid Koreaanse bedrijf voor een smartphone met een QHD-scherm van 5,5 inch. Helaas is de LG G4 wel wat duurder dan het vlaggenschip van vorig jaar, destijds verscheen de LG G3 op de markt met een adviesprijs van 549 euro, dit jaar heeft de LG G4 een adviesprijs van 649 euro en dat is met een plastic achterkant. Wil je een LG G4 met een leren achterkant dan komt er 50 euro bij en moet je 699 euro betalen.

LG kiest er met dit toestel duidelijk voor om zich te onderscheiden aan de achterzijde. Door te kiezen voor verschillende gekleurde leren achterkanten kan je een toestel naar smaak uit kiezen. Je moet alleen wel fan zijn van leer, ben je dat totaal niet dan houdt het snel op en resteren de goedkopere plastic achterzijdes. LG ziet het als voordeel dat leer naar verloop van tijd gaan slijten en daardoor unieker wordt en zijn eigen uitstraling krijgt. Dat het leer slijt wil overigens niet zeggen dat het daardoor ook veel slechter wordt, het is gewoon een natuurlijk proces bij leer.

Een ander onderscheidend punt van het nieuwe vlaggenschip is dat het scherm van boven naar beneden licht gebogen is. Er zit een kleine kromming in die moeilijk zichtbaar is maar er wel degelijk is.

Op de achterkant zijn bij de LG G4 ook de nodige zaken te vinden. zo kiest LG er nog steeds voor om de stand-by- en volume-knoppen op de achterzijde te plaatsen onder de camera. De camera beschikt over 16 megapixels met een diafragma van f/1.8 wat zou moeten betekenen dat de camera goed foto’s kan maken in een donkere omgeving. Ook beschikt de camera net als de afgelopen jaren over optische beeldstabilisatie en laser autofocus. Tot slot heeft LG nog een extra sensor toegevoegd om de juiste kleuren te detecteren en over te brengen in de foto’s. Aan de voorkant zit een 8 megapixel camera met een diafragma van f/2.0.

LG stelt dat je professionele foto’s kan maken met dit toestel en daarom voegt het in de camera-app ook een handmatige modus toe waarmee je alle instellingen zelf kan aanpassen. Je kan het diafragma, sluitertijd en witbalans naar wens aanpassen. Foto’s worden ook opgeslagen als raw-bestand zodat je met programma’s als Aperture en Lightroom de foto’s nog kan aanpassen.

Aan de binnenkant heeft LG verrassend genoeg niet gekozen voor de Qualcomm Snapdragon 810, maar voor de Qualcomm Snapdragon 808. Op papier is de Snapdragon 808 een mindere chip dan de 810, in dat opzicht is de LG G4 dus een mindere smartphone dan bijvoorbeeld de HTC One M9 (review) en de Samsung Galaxy S6. De Snapdragon 808 beschikt over zes rekenkernen, een dualcore Cortex A57 met een kloksnelheid van 1,8 GHz en een quadcore Cortex A53 met een kloksnelheid van 1,44 GHz. Verder is er een Adreno 418 GPU aanwezig.

Waarom LG heeft gekozen voor de Snapdragon 808 in plaats van de Snapdragon 810 maakt het bedrijf niet duidelijk, maar de geruchten wijzen toch op mogelijke overhitting van de Snapdragon 810.

Verder heeft LG gekozen voor 32GB aan opslagruimte en 3GB aan werkgeheugen. De achterkant van de LG G4 is verwijderbaar en de accu van 3000 mAh is dan ok verwisselbaar. Ook is het mogelijk om een micro-SD-kaartje in het toestel te stoppen.

Het toestel wordt geleverd met Android 5.1 en LG UX 4.0. Daarmee is LG een van de eerste fabrikanten die Android 5.1 uitrolt. De LG G4 verschijnt eind mei op de Nederlandse en Belgische markt. De plastic varianten hebben een adviesprijs van 649 euro en komen inde kleuren goud, grijs en wit en de leren versies hebben een adviesprijs van 699 euro en verschijnen in het bruin en zwart. Internationaal zijn er nog meer kleuren beschikbaar, maar op dit moment nog niet in Nederland en België. Het toestel kan nu al worden besteld via een preorder-actie, LG geeft snelle beslissers een 64GB microSD-kaartje cadeau.