2min

Samsung heeft vandaag zijn Tizen App Store wereldwijd beschikbaar gemaakt. In totaal is de Tizen App Store in 182 landen te gebruiken. Via de Tizen App Store kan je apps installeren op je Tizen-smartphone, op dit moment is er echter pas één Tizen-smartphone. De Samsung Z1 is de enige Tizen-smartphone en is op dit moment te koop in maar liefst twee landen, India en Bangladesh.

Het mag duidelijk zijn dat de wereldwijde lancering van de Tizen App Store een beetje lachwekkend overkomt, gezien het feit dat de Tizen-smartphone pas in twee landen te verkrijgen is. Het maakt echter wel duidelijk dat Samsung grotere plannen heeft, de vraag aan Samsung is dan ook wanneer we een Tizen-smartphone in een van de andere 180 landen gaan zien.

Tizen wordt ook gebruikt op vier smartwatches van Samsung en de televisies van Samsung, maar deze Tizen App Store is bedoeld voor de smartphones. Tizen is Samsung’s alternatief voor Android, een besturingssysteem geschikt voor veel verschillende apparaten en Samsung’s plannen voor Tizen waren voorheen heel groot. Na het meerdere malen uitstellen van de Tizen-smartphone zijn de ambities van Samsung met Tizen een beetje onduidelijk geworden.

Google is zoals je mag verwachten niet zo enthousiast over Tizen en is dan ook meerdere malen met Samsung rond de tafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat het Zuid Koreaanse bedrijf gefocust blijft om goede Android-producten te maken. Of Samsung dit jaar groots gaat uitpakken met Tizen is onduidelijk, maar de lancering van de Tizen App Store zal Google ongetwijfeld wat zenuwachtig maken.

De Samsung Z1 is de eerste Tizen-smartphone en niet één waarvoor je in de rij voor de winkel hoeft te gaan liggen. Het is een echte budget-smartphone met een adviesprijs van onder de 100 dollar. Zolang Samsung geen Galaxy S6-achtige smartphone met Tizen uitbrengt heeft Google niets te vrezen.