2min

Sony Mobile gaat in Zweden een test doen met een kale Android-versie. Bezitters van een Sony Xperia Z3 en woonachtig in Zweden kunnen zich aanmelden voor de test, in totaal zoekt Sony 500 personen die willen deelnemen. Zij krijgen een speciale Android-versie uitgerold naar hun toestel.

Sony gaat een test doen met een min of meer stock Android-versie, een kale Android-versie zoals Google graag ziet, met daarbij alle Sony-apps geïnstalleerd. Alle aanpassingen die Sony verder heeft gedaan in Android, visueel en functioneel worden dus achterwege gelaten. Sony wil graag van de testpersonen weten hoe deze versie van Android bevalt. Of de prestaties van het toestel verbeteren en of er functies zijn die gebruikers missen.

Sony zal de input van gebruikers gaan gebruiken om zijn toekomstige Android-strategie te bepalen. Voor de test wordt gebruik gemaakt van Android 5.1. Mocht Sony besluiten in de toekomst de eigen ontwikkelde Android-versie te dumpen en standaard te kiezen voor stock Android dan heeft dat best grote gevolgen. Sony zal dan veel minder tijd kwijt zijn met het ontwikkelen van Android-updates en kan veel sneller schakelen en updaten. Het hoeft dan alleen nog maar de eigen apps te onderhouden.

Voor Sony kan het ook een flinke besparingspost opleveren, als er niet meer actief een speciale Android-versie ontwikkelt hoeft te worden kunnen er waarschijnlijk ook flink wat banen worden geschrapt bij Sony Mobile. Op dit moment zijn alleen de Nexus-toestellen voorzien van een stock Android-versie en Motorola gebruikt een Android-versie die daar enorm dicht bij in de buurt ligt.