2min

Mozilla, de ontwikkelaar van de Firefox-browser, is boos op Microsoft, het bedrijf vind het niet kunnen dat de nieuwe Edge-browser van Microsoft altijd de standaardbrowser is in Windows 10 na een upgrade of schone installatie. Zelfs als je in Windows 7 of Windows 8(.1) een andere standaardbrowser hebt ingesteld wordt deze aangepast naar Edge in Windows 10.

Mozilla heeft flinke kritiek geuit en heeft besloten dan ook maar een open brief te sturen aan de CEO van Microsoft, Satya Nadella, die inmiddels ongetwijfeld de brief heeft gelezen. Microsoft heeft in Windows 10 de nodige aanpassingen doorgevoerd waardoor het nu veel lastiger is om de standaardbrowser aan te passen, daarnaast wordt de nieuwe Edge-browser bij een upgrade of installatie altijd als standaard ingesteld, ongeacht hoe de gebruiker het hiervoor had ingesteld.

Gebruikers die gebruik maken van Chrome of Firefox als standaardbrowser in Windows 7 of 8(.1) hebben na een upgrade naar Windows 10 ineens Edge als standaardbrowser. Voorheen kon je dan een browser naar keuze opstarten of indien nodig installeren en opstarten en dan kreeg je de vraag voorgschoteld; wil je van Chrome/Firefox je standaardbrowser maken? Waarmee je met één druk op de knop je standaardbrowser kon aanpassen.

In Windows 10 kan dat niet meer, de API die de browsers gebruikte om de standaardbrowser aan te passen is geschrapt, in plaats daarvan moet je nu handmatig het nieuwe PC Settings openen en daar je standaardbrowser aanpassen, dit kan dus niet meer vanuit de browser zelf. Een veel moeilijkere weg met de nodige extra obstakels waardoor het voor Chrome en Firefox veel lastiger wordt om gebruikers voor zich te winnen.

In Europa is Microsoft in het verleden al op zijn vingers getikt voor het standaard meeleveren van Internet Explorer en toen moest het een browserkeuzescherm aanbieden. Inmiddels is die boete en de verplichting van het browserkeuzescherm een half jaar geleden komen te vervallen. Daarom kan Microsoft er nu voor kiezen om dat browserkeuzescherm achterwege te laten en ook de manier waarop de standaardbrowser wordt ingesteld aan te passen.

Mozilla mag er niet blij mee zijn, Google mag er niet blij mee zijn, de gebruikers mogen er niet blij mee zijn, maar Microsoft staat wel volledig in zijn recht. Tenzij er een Amerikaanse of Europese handelswaakhond van mening is dat Microsoft zijn macht misbruikt. Al ligt dat vandaag de dag een stuk anders dan vijf jaar geleden, nu heb je ook dominantie van Android en iOS op de mobiele markt en daar gebeurd eigenlijk precies hetzelfde, in Android wordt Chrome naar voren geschoven en in iOS is Safari prominent aanwezig en het aanpassen van de standaardbrowser is daar niet eens mogelijk.