Google heeft Project Ara uitgesteld naar 2016, de modulaire smartphone krijgt pas volgend jaar een eerste testversie. De originele planning was om dit jaar een eerste testversie op de markt te brengen in Puerto Risco maar daar is het bedrijf niet in geslaagd, nu staat een lancering volgend jaar in de Verenigde Staten op het programma.

Wanneer de eerste testversie van Project Ara echt beschikbaar komt is nog onduidelijk, Google houdt het vooralsnog op 2016. Dat kan dus ook pas eind 2016 worden. Het bedrijf heeft laten weten dat er nog iets meer obstakels moeten worden genomen dan vooraf werd ingeschat.

Project Ara is een volledig modulaire smartphone, het bestaat uit een basis die vervolgens kan worden opgebouwd door er allemaal blokjes op te schuiven. Elk blokje is een belangrijk onderdeel van een smartphone, bijvoorbeeld het scherm, de camera, accu, processor, werkgeheugen, opslagcapaciteit, speaker, etc. Elk onderdeel kan afzonderlijk worden vervangen waardoor een smartphone langer mee zou moeten gaan dan bestaande toestellen.

Google heeft inmiddels verschillende partners binnengehaald die allemaal blokjes ontwerpen en ontwikkelen voor Project Ara. Hoewel het principe duidelijk is, lijkt Google toch nog wat moeite te hebben om het product gereed te krijgen voor een eerste testproduct. We moeten in elk geval nog even geduld hebben tot volgend jaar.