3min

Apple heeft vanavond een nieuwe iPad gepresenteerd, de iPad Pro met een scherm van 12,9 inch. Deze nieuwe iPad Pro draait gewoon op iOS 9 maar is een flink stuk groter dan bestaande iPads. Volgens Apple is deze iPad veel geschikter om films op te kijken maar ook om op te werken. Daarom komt er ook een toetsenbordcover en styluspen beschikbaar voor deze iPad.

Voor mensen die op de hoogte zijn van beschikbare tablets voor zakelijke gebruikers zal opmerken dat deze nieuwe iPad Pro veel wegheeft van de Surface Pro van Microsoft. Iets wat ons ook is opgevallen tijdens de presentatie, daarom was de verrassing nog groter dat Microsoft heeft meegewerkt aan deze nieuwe iPad. De iPad Pro en de Apple pencel (styluspen) werken namelijk enorm goed samen met Microsoft Office voor de iPad. Microsoft heeft een hele presentatie gehouden over de mogelijkheden van de pen binnen Office voor de iPad.

De kans lijkt daarmee zelfs aanwezig dat de pentechnologie die Apple gebruikt voor de Apple pencel direct afkomstig is van Microsoft. Microsoft heeft het bedrijf achter de pen van de Surface Pro opgekocht, het was op dat moment de beste pentechnologie in de markt. Iets waar Apple ongetwijfeld naar op zoek is geweest.

De iPad Pro beschikt over allerlei nieuwe mogelijkheden in combinatie met iOS 9, onder andere multitasking waarbij twee apps gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Verder is er aan de binnenkant een nieuwe chip geplaatst, de Apple A9X, deze chip is qua prestaties even krachtig als een desktopcomputer aldus Apple. De chip zou zelfs sneller zijn dan 70 procent van de laptops die dit jaar zijn verkocht. De processor is 1,8 keer zo snel als zijn voorganger de A8X. Grafisch is de chip 360 keer sneller dan de eerste iPad en de grafische prestaties zijn gelijk aan die van de gameconsoles. Dat is althans wat Apple tijdens de presentatie liet weten. Vaak zijn dit soort metingen in ideale omstandigheden, we zijn dan ook benieuwd hoe de prestaties tijdens een review zijn, maar wat vast staat is dat de Apple iPad Pro een flink stuk krachtiger is.

De iPad Pro wordt duidelijk als laptopvervanger in de markt gezet gezien de presentaties, maar ook omdat Apple een toetsenbordcover heeft gepresenteerd. De magnetische cover die je normaal over je iPad heen kan vouwen is nu iets dikker geworden en beschikt over een toetsenbord. In de toetsen is een systeem verwerkt dat ook echt feedback kan geven bij het indrukken van de knop.

De iPad Pro heeft zoals vermeld een 12,9 inch scherm met een hele hoge schermresolutie met 5,6 miljoen pixels, meer dan de Macbook Pro Retina 15 inch. Verder is de refreshrate van het scherm variabel en reageert het scherm nog beter op de invoer van je vingers. In alle hoeken van de iPad zijn speakers geplaatst, waardoor de iPad nu over vier speakers beschikt die stereo-geluid kunnen produceren, met twee keer zoveel volume als de iPad Air 2.

De accu van de iPad Pro gaat 10 uur mee op een volledige lading, waardoor die prima geschikt is als laptop of desktopvervanger. Zowel Adobe, Apple als Microsoft hebben hun software al geschikt gemaakt voor deze nieuwe iPad Pro. Waarmee je dus ook echt productief kan zijn met deze iPad.

De iPad Pro komt in november beschikbaar in de kleuren zilver, goud en spacegrey (grijs). Er komen drie versies op de markt, een 32GB WiFi-versie, een 128GB WiFi-versie en een 128GB Wifi + 4G-versie. De prijzen van deze drie versies zijn respectievelijk 799 dollar, 949 dollar en 1079 dollar. De prijzen in euro’s zijn waarschijnlijk ongeveer hetzelfde.

De Apple pencil (styluspen) is los verkrijgbaar voor 99 dollar en de iPad toetsenbordcover gaat 169 dollar kosten.