4min

Tags in dit artikel

, , ,

Robots nemen over

De afgelopen weken heb ik met enorm veel plezier de Roomba 880 van iRobot getest, al was het maar omdat ik niet zoveel hoefde te doen behalve op een knopje te drukken. Ik heb in de afgelopen weken nog nooit zo weinig gestofzuigd, of juist zoveel. Het is maar hoe je het bekijkt. De Roomba heeft namelijk enorm vaak zijn best gedaan, vooral als ik niet thuis was.

Voor de duidelijkheid, de Roomba 880 is een stofzuigrobot die zelfstandig je huis kan stofzuigen. Het enige wat je hoeft te doen is de timer in te stellen en te zorgen dat de Roomba in de juiste kamer staat. Daarnaast is het ook mogelijk om door middel van een virtual wall lichthouse een kamer of zone af te bakenen. Door zo’n vuurtoren te plaatsen, wordt er met infrarood een virtuele muur aangemaakt. Er zijn twee standen: "Lighthouse" en "Virtual Wall", bij de vuurtorenstand zal de Roomba eerst de ruimtes voor de vuurtoren stofzuigen, daarna rijdt de robot langs de vuurtoren om het gedeelte wat aan de andere kant van de vuurtoren ligt te stofzuigen. De virtuele muur wordt als een echte muur behandeld, de Roomba zal er nooit doorheen rijden. Je kan een etage met meerdere kamers dus makkelijk opdelen door middel van een vuurtoren.


Verder heb ik gemerkt dat er veel onduidelijkheden zijn over stofzuigrobots: veel van mijn vrienden hadden namelijk verwachtingen en aannames, die zeker niet allemaal correct waren. Zo zou de Roomba niet over een drempel heen kunnen rijden, vast komen te zitten in een hoogpolig tapijt, van de trap af vallen of alle meubels aan gruzelementen rijden.

Dat zijn in het geval van de Roomba 880 in alle geval onjuiste aannames. Zolang de drempel niet te hoog is, kan de Roomba er gewoon overheen rijden, ook voor een hoogpolig tapijt draait de Roomba zijn spreekwoordelijke hand niet om en aan de onderkant van de Roomba zitten maar liefst zes sensoren om te voorkomen dat de robot de trap af rijdt. Als de vloer onder de robot verdwijnt, dan stopt de robot direct om een draai te maken en een andere kant op verder te rijden.

Naast de zes sensoren aan de onderkant zit er ook een sensor bovenop de Roomba. De sensor moet ervoor zorgen dat de Roomba niet overal tegenaan rijdt en dat vuurtorens en het oplaadstation gevonden kunnen worden, dat werkt redelijk goed. De Roomba probeert overigens wel overal zachtjes tegenaan te rijden met zijn stootbumper. Als de Roomba ergens tegenaan rijdt en dat object is zwaar of stevig genoeg, dan beweegt de stootbumper en stopt de Roomba, hierdoor vangt de Roomba de klap op, niet je meubels. Dit werkt erg goed en in de weken dat ik de robot heb getest zijn mijn meubels dan ook niet beschadigd. Als de Roomba echter tegen iets aan rijdt dat makkelijk verplaatst of licht is, bijvoorbeeld een voetbal of een afstandsbediening, dan duwt hij die gewoon door de hele kamer heen.

Voor iedereen geschikt?


De Roomba is voor veel huishoudens een geschikt hulpje, maar zeker niet voor iedereen. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt die nog weleens al hun speelgoed door de huiskamer heen hebben liggen, dan is het vragen om problemen. De Roomba is namelijk slim genoeg om je meubels te ontwijken, maar al het kleine speelgoed zal zonder pardon worden opgezogen of zal ervoor zorgen dat de Roomba tegen problemen aanloopt. Als het speelgoed plat genoeg is om onder de Roomba te verdwijnen, maar te groot is om op te zuigen, dan zal het door de halve kamer mee worden gesleurd en ervoor zorgen dat de Roomba zijn werk niet goed kan doen.

Ook mensen die van zichzelf weten dat ze nogal een sloddervos zijn, kunnen de Roomba beter links laten liggen of hun gewoontes aanpassen. Als je allemaal troep op de grond hebt slingeren, dan is het niet handig om de Roomba los te laten, de robot gaat ongetwijfeld in aanraking komen met al je rondslingerende spullen en wat opgezogen kan worden zal verdwijnen en de rest zal de Roomba belemmeren zijn werk te doen. Of je moet ervoor zorgen dat je je huis goed hebt opgeruimd voordat je de Roomba aan het werk zet. Het is echter makkelijker om de Roomba gewoon op vaste tijden te laten stofzuigen als je niet thuis bent, dat kan zeer eenvoudig door een timer in te stellen, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je je huis hebt opgeruimd, of in elk geval de kamer waar de Roomba in staat.