3min

Microsoft heeft voor de Windows Insiders in de fast ring een nieuwe build beschikbaar gemaakt, het gaat om build 10565. In Windows 10 build 10565 zijn de nodige nieuwe features opgenomen die over enkele maanden voor alle Windows 10-gebruikers beschikbaar zullen komen.

Microsoft heeft in de nieuwe build geïntegreerde Skype-apps opgenomen voor het sturen van berichten, bellen en videoconversaties. Deze toevoeging aan Windows 10 was al eerder uitgelekt maar is nu dus ook verspreid naar de Windows Insiders. De Skype-apps zullen ook worden geïntegreerd in Windows 10 Mobile.

Verder is het nu mogelijk om een preview te zien van de tabbladen en worden de favorieten en leeslijst automatisch gesynchroniseerd in de Edge-browser. Cortana is nu ook in staat om handgeschreven notities te herkennen, ook kan de assistent van Microsoft nu nog meer soorten evenementen herkennen en volgen, zoals bijvoorbeeld een bioscoop bezoek. Microsoft heeft de manier waarop Windows 10 wordt geactiveerd ook de schop genomen, er zouden wat problemen zijn en die zouden in deze nieuwe versie moeten zijn opgelost. Ook is de manier waarop printers zijn te beheren aangepast.

Visueel zijn er ook weer wat aanpassingen gedaan aan Windows 10, zo zijn er levendigere kleuren gebruikt in de titelbalken van applicaties, zijn de contextmenu’s in het startmenu verbeterd en zijn er enkele nieuwe iconen te bewonderen voor onder meer Apparaatbeheer en de Register editor.

Tot slot is er een vrachtlading aan bugs opgelost, iets wat niet zo vreemd is met een nieuw besturingssysteem dat continu in ontwikkeling is. Een van de belangrijkste bugs die zijn opgelost is het afspelen van achtergrondmuziek, dit werkte niet altijd goed als een applicatie niet actief werd gebruikt waardoor bijvoorbeeld muziekdienst Grooveshark niet echt lekker werkte. Verder worden Windows Store-apps nu wel automatisch bijgewerkt als er een update beschikbaar is, dit gebeurde tot op heden nog niet. Ook is het weer mogelijk om contactpersonen te pinnen aan het startmenu, dit was in Windows Phone 8.1 al mogelijk maar nu dus ook weer in Windows 10.

Er zijn echter ook nog wat problemen aanwezig in deze build, zo werkt het zoeken niet goed als gebruikers zich bevinden in een locatie zonder Cortana-ondersteuning, waaronder dus Nederland en België. Verder verbruikt de Xbox-applicatie onnodig veel werkgeheugen als er bepaalde win32-games zijn geïnstalleerd op het systeem. Verder zijn er een aantal apparaten met kleine schermen, waaronder de Dell Venue Pro 8 die last hebben van blauwe schermen bij het updaten naar deze testbuild.

De bedoeling is dat er in november een zogernaamde Windows 10 Treshold 2 update beschikbaar komt, dit is een grote gebundelde update die beschikbaar komt voor alle Windows 10-apparaten. Dat zal de eerste grote update worden voor Windows 10 sinds de lancering van het besturingssysteem.

Microsoft heeft een nieuwe strategie voor Windows, voorheen verscheen er ongeveer elke drie jaar een nieuwe Windows-versie. Daar is het bedrijf vanaf gestapt. Over drie jaar verschijnt er dus geen Windows 11, in plaats daarvan blijft Windows 10 in ontwikkeling en zal er twee tot drie keer per jaar een grote update verschijnen die de nodige verbeteringen aanbrengt in het besturingssysteem, maar ook nieuwe features toevoegt aan Windows 10. Microsoft heeft het Windows Insider-programma voortgezet zodat updates eerst worden aangeboden aan een grote groep testers en op basis van de feedback en problemen van die gebruikers wordt een update geperfectioneerd en vervolgens aangeboden aan alle Windows 10-gebruikers.