2min

De vierde generatie Apple TV is in Nederland en België te bestellen op de website van Apple. De nieuwe Apple TV verschijnt in twee versies, een versie met 32GB aan opslagcapaciteit en een versie met 64GB aan opslagcapaciteit. De prijskaartjes zijn respectievelijk 179 en 229 euro.

De nieuwe Apple TV is leverbaar vanaf vrijdag 30 oktober, vanaf die datum is de nieuwe Apple TV waarschijnlijk ook verkrijgbaar in de Apple Stores in Nederland en België. Wanneer de Apple-resellers over de nieuwe Apple TV beschikken is nog onduidelijk.

De nieuwe Apple TV is een stukje duurder dan voorgaande edities, maar dat heeft mede te maken met de veel krachtigere processor, meer opslagruimte en de nieuwe afstandsbediening. De nieuwe afstandsbediening is voorzien van een touchpad, daardoor is deze ook geschikt voor het spelen van spelletjes. Daarnaast kunnen iPhones en iPads ook ingezet worden als gamecontrollers.

De nieuwe Apple TV beschikt ook over tvOS, een nieuw op iOS gebaseerd besturingssysteem speciaal voor de Apple TV. In tvOS zal ook een App Store beschikbaar komen waarin de nodige spelletjes zijn te vinden die gespeeld kunnen worden op de televisie. Apple heeft ook door Steelseries een echte gamecontroller laten maken waarmee spellen gespeeld kunnen worden, deze is verkrijgbaar voor 89 euro.

Vooralsnog moet je erop rekenen dat de spellen in de App Store van tvOS meer gaan concurreren met de iPad en de Wii. Of de Apple TV op de lange termijn in staat is te concurreren met de PlayStation 4 en Xbox One is nog even afwachten. Qua rekenkracht kan de Apple TV zich daar in elk geval nog niet aan meten, maar Nintendo heeft met de Wii bewezen dat dat niet altijd nodig is.