Microsoft is in de Verenigde Staten begonnen met het uitleveren van zijn eerste zelfgebouwde laptop, de Microsoft Surface Book. Helaas moeten we nu al meldden dat de laptop van Microsoft nog zeker niet perfect is en last heeft van de nodige kinderziektes. Nog niet alles werkt even vlekkeloos.

Gebruikers van het eerste uur die de reviews niet afgewacht hebben en direct een Surface Book hebben besteld zullen nu misschien spijt hebben van hun aankoop, al hebben ze de mogelijkheid om de Surface Book terug te sturen en hun geld terug te vragen. Het terug sturen is in sommige gevallen ook de enige mogelijkheid omdat de laptop simpelweg niet werkt.

In de klachten die online verschijnen is te zien dat problemen enorm uiteen lopen. Zo zijn er gebruikers die meldden dat de Surface Book simpelweg niets doet, het zogenaamde DOA (dead on arrival). Gebruikers die meldden dat hun Surface Book op willekeurige momenten besluit om de geest te geven en crasht of volledig vastloopt. Surface Books die niets meer doen na een update, Surface Books die weigeren op te starten als ze in het toetsenborddock zitten, Surface Books die foutmeldingen geven wanneer het dock wordt verwijderd, Surface Books met vreemde kleuren in het scherm tijdens het scrollen, Surface Books met willekeurige foutmeldingen van de videokaartdrivers en Surface Books waarvan de trackpad zou af en toe vastloopt.

Zoals vermeld lopen de problemen enorm uiteen en lijkt er niet een specifiek probleem te zijn met de Surface Books. Microsoft zal de komende weken alles op alles moeten zetten om deze problemen zo goed en zo snel mogelijk op te lossen. Daarna zal de laptop waarschijnlijk pas geïntroduceerd gaan worden in nieuwe markten. Zo is de beschikbaarheid in de Benelux nog steeds onduidelijk.

Gezien alle problemen is sowieso verstandig om nog even af te wachten tot Microsoft de problemen onder controle heeft en alles werkt zoals het moet werken. Uiteindelijk is het een compleet nieuw en innovatief apparaat, dat er nog wat kinderziektes inzitten is helemaal niet vreemd en die zullen ongetwijfeld opgelost gaan worden. Het is alleen wel vervelend als je net een van die early-adaptors bent die een Surface Book heeft gekocht en nu met problemen zit.