2min

Dell heeft op de Super Computing-conferentie van dit jaar nieuwe producten gepresenteerd om high performance computing betaalbaar en toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven. Het eerste systeem is per direct beschikbaar de rest volgt in 2016.

Dell stelt dat de nieuwe high performance computing (HPC)-systemen zijn ontwikkeld met betaalbaarheid in het achterhoofd, verder moeten ze high performace computing en data analyses toegankelijker maken voor onderzoek, productieprocessen en genoomonderzoek.

Dell heeft daarnaast aangekondigd dat het enorm nauw samenwerkt met Intel om HPC-systemen te ontwikkelen en verder heeft het bedrijf zijn HPC Innovation Lab fors uitgebreid.

Nu steeds meer bedrijven beginnen met het verzamelen van data wordt het ook steeds belangrijker om deze data inzichtelijk te maken en er analyses op los te laten, daarvoor heb je HPC-systemen nodig en die kan Dell nu leveren. Veel kennis is er echter nog niet aanwezig in de markt om dergelijke systemen te configureren, te bouwen en te implementeren. Daar springt Dell op in door nu een kant-en-klare oplossing te bieden.

Volgens de National Center of Manufacturing zullen in 2020 maar liefst 98 procent van de producten met digitale technieken worden ontworpen, terwijl er binnen 95 procent van de productiebedrijven nog vrijwel geen HPC-expertise aanwezig is.

Dell hoopt door HPC-systemen beschikbaar te maken voor het bedrijfsleven hier snel verandering in te kunnen brengen. Hierdoor blijft HPC niet voorbehouden aan een selecte groep onderzoekers, al blijven supercomputers bij universiteiten natuurlijk altijd wel een stuk krachtiger en nodig voor echt grote onderzoeken.

Het voordeel van de systemen van Dell is dat het ontwerp- en configuratieproces slechts enkele uren in beslag neemt in plaats van weken of maanden. Hierdoor kunnen de systemen ook snel worden gebouwd en geleverd zodat men er direct mee aan de slag kan. Dell hanteert een domeinspecifiek ontwerp dat door het bedrijf zelf is ontwikkkeld op basis van standaarden voor specifieke wetenschappelijke, technische of analytische workloads.

Daarnaast zorgt Dell er ook voor dat de systemen uitgebreid worden getest en gecertificeerd om de bedrijven zoveel mogelijk uit handen te nemen. Dell biedt verder ook nog een breed scale aan ondersteunende diensten voor de HPC-systemen.

Het Dell HPC System for Genomic Data Analysis is per direct verkrijgbaar, de overige systemen volgen in 2016.