2min

Nvidia heeft een krachtige compacte computer gepresenteerd die speciaal ontwikkeld is om gebruikt te worden in zelfrijdende auto’s De Nvidia Drive PX 2 zal het hart vormen van onder andere Volvo’s om alle camera’s en sensoren in de auto uit te lezen, te verwerken en vervolgens de auto aan te sturen. De computer is krachtiger dan 150 Apple MacBook Pro’s bij elkaar.

Nvidia richt zich met deze supercomputer ook op de markt van zelfrijdende auto’s maar kiest voor een hele andere benadering, namelijk als hardwareleverancier. Dit is vooralsnog niet zonder succes volgens Nvidia gaat in elk geval Volvo gebruik maken van de Nvidia Drive PX 2, maar ook andere fabrikanten zijn erg geïnteresseerd in de nieuwe kleine supercomputer die niet groter is dan een broodtrommel.

De Drive PX 2 beschikt over 2 nieuwe Tegra-processoren die worden gecombineerd met twee nieuwe generatie GPU’s die gebaseerd zijn op de Pascal-architectuur. Samen zijn deze procesoren en GPU’s in staat om 24 biljoen zware berekeningen per seconde uit te voeren in combinatie met een zelflerend netwerk. Alles bij elkaar beschikt deze computer over net zoveel rekenkracht als 150 MacBook Pro’s.

In totaal kan de computer de beelden van maar liefst 12 camera’s tegelijk verwerken en ook nog de invoer van radar, sensoren en lidar-systemen. Het systeem kan ook goed om gaan met verschillende weersomstandigheden die nog meer vragen van de computer, denk bijvoorbeeld aan regen, sneeuw en mist of aan situaties waarbij de camera’s verblind worden bij opgaande of ondergaande zon.

Behalve een computer levert Nvidia ook een compleet softwateplatform mee, waar autofabrikanten op in kunnen haken. Niet alleen zijn er bibliotheken om software op te programmeren maar ook is er al ondersteuning ingebakken waarmee de camera’s en sensoren kunnen worden uitgelezen, geconfigureerd en gekalibreerd. Autofabrikanten hoeven dus niet alles opnieuw zelf uit te vinden.

Zoals het typenummer al zegt is dit de tweede versie van het systeem en de eerste versie is door meer dan 50 autofabrikanten getest en die waren allemaal erg enthousiast. Deze nieuwe versie is echter nog veel krachtiger en uitgebreider, wat ongetwijfeld nog meer positieve reacties tot gevolg zal hebben. Nvidia heeft grote merken als Audio, BMW en Daimler allemaal al enthousiast gekregen voor het systeem.

Autofabrikanten die ontwikkelpartner van Nvidia zijn kunnen vanaf het tweede kwartaal aan de slag met deze nieuwe supercomputer andere autofabrikanten moeten wachten tot het vierde kwartaal.