1 min

Er is een BIOS-update onderweg voor alle Skylake-moederborden en in deze update zit nieuwe code van Intel die het overklokken van Skylake-processoren onmogelijk maakt. Alleen de Skylake-processoren in de K-serie zullen overklokbaar blijven de andere processoren niet.

Veel moederbordfabrikanten hebben bij de introductie van de Skylake-processoren besloten om de technologie waarmee een processor overklokt kan worden niet te beperken tot de K-serie, maar voor alle Skylake-processoren beschikbaar te maken. Hierdoor wordt het voor veel mensen die willen experimenteren met overklokken een stuk goedkoper. De processoren uit de K-serie zijn namelijk niet de goedkoopste.

Intel is echter niet zo blij met de actie van de fabrikanten en heeft ze dan ook teruggefloten, de processoren die niet in de K-serie vallen zijn namelijk niet ontworpen om overklokt te worden en kunnen daardoor sneller kapot gaan. Middels een software-update die Intel aan de moederbordfabrikanten heeft verstrekt wordt het overklokken nu weer beperkt. De software-update moet echter door de gebruiker zelf worden geïnstalleerd via een BIOS-update, als de eindgebruiker ervoor kiest de BIOS niet te updaten kan deze gewoon alle processoren blijven overklokken.

Volgens Intel is het overigens aan de fabrikant om de software-update te verwerken in de volgende BIOS-update, het zou niet verplicht zijn. Of dat echter verstandig is, is de grote vraag. Waarschijnlijk gaat Intel bij zijn volgende generatie weer een hardwarematige-oplossing implementeren om het overklokken tegen te gaan.