2min

Er is de afgelopen week wat ophef ontstaan over CPU-koelers voor Skylake-processoren. De nieuwe generatie Intel processoren uit de Skylake-serie kunnen minder goed omgaan met zware koelers die veel druk uitoefenen op de processor en het moederboard. Zeker bij transport kunnen hierdoor de processor en het moederbord beschadigd raken. Verschillende mensen meldden problemen met hun koeler.

Volgens het Duitse pcgameshardware heeft Intel bij de Skylake-processoren het substraat dunner gemaakt dan bij eerdere generaties en hierdoor kan het minder goed tegen grote druk. Veel fabrikanten van CPU-koelers stellen echter dat hun koelers van de afgelopen jaren ook geschikt zijn voor Skylake-processoren, maar dat blijkt niet altijd te kloppen. Door de hoge druk die sommige koelers zetten op de processor kan deze beschadigd raken. Zeker als het gaat om koelers met veel koper en gewicht. Veel geavanceerde koelers zijn zwaarder dan 500 gram en als die met hun volle gewicht aan het moederbord hangen kan dat leiden tot beschadigingen, zeker bij transport.

Inmiddels hebben de koelerfabrikanten massaal gereageerd op de problemen, Scythe was de eerste die toegaf dat er problemen kunnen optreden bij hun koelers en leveren voor sommige modellen nu gratis andere schroeven die minder druk zetten. Daarnaast is het advies om grote zware koelers los te maken als je je systeem gaat vervoeren.

Andere CPU-koeler fabrikanten reageren voornamelijk dat ze juist geen problemen verwachten met hun CPU-koelers. Een garantie daarop levert echter niemand, het verstandigste is dan ook om je koeler gewoon los te maken bij het vervoer van je systeemkast en verder te kiezen voor een niet al te zware koeler.