1 min

Apple was een van de eerste met zijn Retina-schermen om de schermresolutie van zijn apparaten op te schroeven. Hierdoor werden de schermen een heel stuk scherper, inmiddels zijn de meeste high-end Android-smartphones uitgerust met een 2560 x 1440 resolutie, terwijl Apple maximaal 1920 x 1080 toepast op de iPhones. Dat gaat nu mogelijk veranderen.

Apple zou met de iPhone 7 de schermresolutie willen opschroeven om deze "achterstand" in te halen. Apple zou in gesprek zijn met Japan Display voor de leverbaar van nieuwe schermen die voorzien zijn van polysilicium-technologie (LTPS). Deze technologie past een dynamische verversingssnelheid toe waardoor de accuduur van de schermen met 30 procent daalt. Volgend jaar zouden zou Japan Display met een nieuwe generatie komen die nog eens 42 procent zuiniger is. Door deze forse accubesparing kan Apple eenvoudig de schermresolutie opschroeven, zonder dat dit ten kosten gaat van de accuduur.

Of het opschroeven van de schermresolutie nut heeft is een hele andere discussie. Sommige bedrijven hebben aangegeven dat meer dan 300 pixels per inch geen nut heeft, omdat dit niet zichtbaar is voor het menselijk oog op een dergelijk klein scherm. Op dit moment is Huawei de enige fabrikant die dit heeft geroepen en er ook naar handelt. Geen enkele Huawei-smartphone heeft een schermresolutie hoger dan 1920 x 1080 pixels. De Huawei Nexus 6P tellen we niet mee, omdat Google mede de specificaties bepaald.